Een backup van de gegevens maken

Of het nu is voor een update van SPIP, of voor het verhuizen van de site, van de gegevens moet regelmatig een backup worden gemaakt. Het is feitelijk iets wat regelmatig wou moeten doen, want voorkomen is altijd beter dan genezen...

1. Allereerst de cache legen

Om de backup van een grote hoeveelheid nutteloze bestanden te voorkomen, kun je het beste voor een backup de cache van je SPIP site ledigen (zeker wanneer je site veel bezoekers telt).

Om de cache te ledigen gaat een administrateur naar de pagina «Onderhoud > Cache leegmaken» in het privé gedeelte. Druk vervolgens op «De buffer (cache) leegmaken», waarna een bericht zal aangeven dat de actie werd voltooid.

2. De backup van de database

De database is het hart van het informatiesysteem: de inhoud van artikelen, nieuwsberichten, rubrieken, auteurs en forums is er in opgeslagen [1].

Om een backup van de database uit te voeren (dat wil zeggen de volledige met SPIP gemaakte inhoud), ga je naar pagina «Een reservekopie maken van de inhoud van de database» in het privé gedeelte en je kiest de gewenste optie en past eventueel de naam van de backup aan.

Welke compressie?
-  Snel antwoord: probeer eerst of een gecomprimeerde backup mogelijk is. Kies anders voor een niet-gecomprimeerde backup.
-  Uitleg: Een bestand «dump.xml.gz» is gecomprimeerd om schijfruimte te besparen en een transfer (FTP) te bespoedigen. Daarnaast is het een binair bestand wat minder problemen geeft bij een transfer. Daarentegen zijn tools voor decompressie van .gz nodig. Maak je een niet-gecomprimeerde backup «dump.xml», let dan op de instelling van de FTP-client: ascii/bin.

Klik op «Reservekopie maken van de database».

De procedure wordt uitgevoerd.

Controleer na beëindiging met de FTP-client of het bestand daadwerkelijk in de map staat en breng het over naar een andere computer, bijvoorbeeld naar de lokale harde schijf.

Belangrijke opmerking: De backup kan uitsluitend worden gebruikt voor het terugzetten van een SPIP-systeem in dezelfde versie als die tijdens de backup. Noteer dus voor de zekerheid de versie van SPIP. Dus ook bij het verhuizen van SPIP naar een andere hosting provider is het zaak om dezelfde versie van SPIP te installeren alvorens de database wordt teruggezet.

Een volledige backup maken

In het geval van een eenvoudige versie-update van SPIP, hoeft niet een backup van de hele site te worden gemaakt. Maar het is van het grootste belang bij een verhuizing van de site.

Voor een volledige backup van alle SPIP-gegevens moet ook (via FTP) een backup worden gemaakt van:

  • de map /IMG (en de submappen), die alle afbeeldingen en andere bijlagen van de site bevat
  • de skeletten en andere inhoud van de map «squelettes»
  • aangepaste CSS stylesheets en andere onderdelen van grafische aanpassingen
  • je persoonlijke scripts (javascript en/of php)
  • je aangepaste bestanden mes_options.php en mes_fonctions.php
  • de plugins die je hebt geïnstalleerd en al het andere wat terug te vinden is in map «plugins»

Voetnoot

[1Let op: in SPIP-versies voor versie 1.9 was de backup van SPIP onvolledig. Niet alleen daarom is het zinvol om ook regelmatig een backup te baken met de tools die de hosting provider beschikbaar stelt (bijvoorbeeld in phpMyAdmin).

Portfolio

Auteur Hanjo Gepubliceerd op: Aangepast: 14/02/16

Vertalingen: عربي, català, corsu, English, Español, français, italiano, Nederlands, svenska