Een upgrade uitvoeren

Een upgrade van SPIP uitvoeren is erg eenvoudig. Toch geven we hier stap-voor-stap instructies om fouten te voorkomen.

De hieronder in detail beschreven procedure kan ingewikkeld lijken. We gaan met opzet in op de details van elke operatie om fouten te voorkomen; maar in de praktijk duurt een upgrade van SPIP een paar minuten en de upgrade is zeer eenvoudig.

1. Je database bewaren

Vóór iedere belangrijke aanpassing van een informaticasysteem wordt een backup gemaakt, want voorkomen is beter...
Let goed op: het gaat hier slechts om een voorzorgsmaatregel. Je hoeft het niet te doen en de backup kun je waarschijnlijk achteraf weggooien, want in de meeste gevallen verloopt een upgrade probleemloos!

Het is dezelfde logica als wanneer je het systeem van je computer aanpast (een neiuwe versie van Windows, MacOS of Linux...): je slaat belangrijke documenten op, maar je weet dat je er na een succesvolle upgrade niets mee hoeft te doen.

De procedure vind je terug in dit artikel: «Een backup van de gegevens maken».

Dit punt is belangrijk: je maakt vóór de upgrade een backup, maar je hoeft die na de upgrade niet terug te zetten! Veel gebruikers maken de fout om na de upgrade de gegevens van de backup terug te zetten; in het ergste geval zit je met een site die je niet kunt gebruiken! De backup is uitsluitend bedoeld bij grote problemen ná de upgrade, maar in de meeste gevallen zijn die er niet. Dus nogmaals: je hoeft de backup niet terug te zetten.
(De backup wordt uitgevoerd met een database-structuur die overeen komt met de vorige versie van SPIP; wanneer je deze gegevens ná de upgrade terugzet, plaats je een structuur terug die mogelijk niet overeen komt met de nieuwe versie van SPIP en dus problemen kan veroorzaken.) Deze backup is uitsluitend bruikbaar met de juiste versie van SPIP: denk er dus aan de versie te noteren vóór de upgrade. Je weet dan welke oude versie van SPIP je moet downloaden in het geval van problemen.

Is het onwenselijk dat jouw site door eventuele aanpassingen na een upgrade enige tijd niet beschikbaar is, overweeg dan eerst een lokale upgrade, waarmee je problemen kunt oplossen voor de productie site wordt aangepast.

2. Installeer de nieuwe versie van SPIP

De werkelijke upgrade begint hier.

Het principe is heel eenvoudig: je hoeft alleen de bestanden van SPIP opnieuw te installeren, net als de eerste keer dat SPIP werd geïnstalleerd. Ofwel met «spip_loader» dat de bestanden automatisch installeert, ofwel op de traditionele manier door het zip-bestand naar je harde schijf te downloaden en uit te pakken en vervolgens met FTP op de webserver te plaatsen.

Let op: het is niet nodig vooraf de bestanden van de vorige versie te verwijderen. Sterker nog, het wordt afgeraden! De nieuwe bestanden zullen de oude vervangen. Verwijder je de oude bestanden dan zul je SPIP weer helemaal opnieuw moeten instellen (de gegevens voor de database, enz.) en je riskeert ook bijvoorbeeld afbeeldingen kwijt te raken!

3. Je site voor gebruik gereed maken

Wanneer alle bestanden opnieuw zijn geïnstalleerd (via FTP, of automatisch met «spip_loader»), ga je naar het privé gedeelte van je site.

Let goed op: wacht tot echt alle bestanden op de server zijn geïnstalleerd. Het heeft geen zin om tijdens het overzetten van de bestanden op je site te gaan; je zult onbetrouwbare informatie zien...

In het privé gedeelte krijg je zeer waarschijnlijk een melding: «Technisch bericht: de database zal worden aangepast aan de nieuwe versie van SPIP. Ben je beheerder van de site, klik dan op de link.»:

Als beheerder kun je nu de aanpassing van de SPIP database uitvoeren. Mogelijk kom je op een scherm voor authenticatie via FTP, net als bij de procedure voor de backup van de database):

image 420 x 225

Deze pagina geeft je een map aan en vraagt een bestand te kopiëren in de vorm «admin_xxxxx». Maak het bestand aan en plaats het met je FTP-client in de aangegeven map.

Klik vervolgens op «deze pagina herladen», waarna de upgrade van de database zal worden uitgevoerd.

Zo, de upgrade is voltooid.

We zeggen het opnieuw, want het is een klassieke fout: de backup van de database moet NIET worden teruggezet. De backup is van een andere versie van SPIP en dus onbruikbaar in de neiuwe versie. We raden zelfs aan om hem te vernietigen en te vervangen door een nieuwe backup als alles goed blijkt te functioneren.

Toch een probleem...

-  Krijg je op sommige plaatsen in het privé gedeelte (en soms op publieke site) foutboodschappen als «file not found» of «file missing», dan ontbreken er bepaalde bestanden of zijn ze niet goed geladen.

Misschien was er een probleem met het kopiëren via FTP. Kijk of je bestanden met een grootte van 0KB zijn en installeer deze opnieuw.

-  Je krijgt veel foutmeldingen.

Installeer alles opnieuw via FTP. Je weet maar nooit...

-  Je site werkt nagenoeg correct, maar bepaalde functies werken niet goed en de redacteurs ondervinden problemen, terwijl de beheerders probleemloos kunnen werken.

Kijk op de discussielijst van de gebruikers van SPIP. Zoek eerst in de archieven of in het forum om te zien of je probleem al eerder werd besproken.

Geef een goede uitleg van je probleem met zoveel mogelijk gegevens.

Gaat het om een niet eerder gerapporteerde bug, dan zullen de programmeurs zo snel mogelijk voor een correctie zorgen.

Denk ook aan de compatibiliteit van je plugins en doe zo nodig een upgrade van die plugins.

Auteur Hanjo Gepubliceerd op: Aangepast: 11/12/17

Vertalingen: عربي, català, corsu, Deutsch, English, Español, français, italiano, Nederlands, òc lengadocian, Português, Türkçe, українська