Wat is SPIP ?

SPIP, een publicatiesysteem

SPIP is een publicatiesysteem voor internet. Het bestaat uit een aantal bestanden die je, eenmaal op je website geïnstalleerd, toelaten een aantal taken te automatiseren: het beheren van een site met meerdere gebruikers, de layout van teksten opbouwen zonder iets van HTML te kennen, eenvoudig en snel de structuur van je site aanpassen,... Vanuit een internetbrowser (Mozilla, Opera, Netscape, Internet Explorer, ...) surf je naar de je website die je met SPIP kunt bouwen en onderhouden, dankzij een eenvoudige gebruikersinterface.

SPIP is niet het enige publicatiesysteem. Ze hebben allemaal hun eigen kenmerken. Eén van de meest bekende is op dit moment WordPress; het werkt met een redelijk vaste structuur, als een portaal voorzien van artikelen. SPIP heeft een grotere flexibiliteit en is gericht op sites die werken als een tijdschrift: met rubrieken en subrubrieken waarin je artikelen en nieuwsberichten kunt plaatsen en die vervolgens becommentarieerd kunnen worden in discussieforums.

Waarom SPIP ?

SPIP is vrije software verdeeld volgen de GNU Publieke Licentie (GNU General Public License of GPL). SPIP stelt geen hoge eisen aan hard- en software. Ze vallen vaak binnen de standaardpakketten van websitehosters. Je hebt simpelweg PHP en MySQL nodig.

SPIP kan gratis gedownload worden op de site van uZine.

Het doel van SPIP is...

-  een website maken die als een magazine kan groeien; ofwel artikelen en nieuwsberichten die in een boomstructuur van rubrieken passen. Bekijk de volledige lijst van SPIP-kenmerken voor meer details.

-  het afzonderen en onder verschillende medewerkers verdelen van 3 soorten taken: het grafisch ontwerp, de redactionele bijdragen (door het aanbrengen van artikelen en nieuwsberichten), en het editoriaal beheer van de site (deze laatste taak omvat vooral de organisatie van de structuur en het goedkeuren van artikelen). Maar natuurlijk mogen deze drie taken ook door één en dezelfde persoon worden uitgevoerd.

-  het vrijstellen van de webmaster en deelnemers aan de site van een aantal lastige webpublicatie-taken, net als van het tijdrovende aanleren van de technishe aspecten van een website. SPIP kan stap voor stap en met een eenvoudige interface geïnstalleerd worden; ondertussen kan de redactie rubrieken en artikelen organiseren.

SPIP heeft de volgende kenmerken...

Voor de redacteur(s) en beheerder(s)

-  Een intuïtieve webinterface maakt het erg gemakkelijk om artikelen en nieuwsberichten toe te voegen. De taak van de eindredacteur is vrij eenvoudig. Bovendien kan met typografische snelkoppelingen een tekst worden opgemaakt zonder kennis van HTML. Hierdoor kan elke gebruiker een redactionele bijdrage leveren, want het is net eenvoudig als een e-mail sturen.

Voor de webmaster

-  De grafische aspecten en navigatie worden via HTML sjablonen (of « skeletten ») gedefinieerd, die het « aanzicht » van de site bepalen. Zo heb je bijvoorbeeld een opmaak voor de beginpagina, een ander voor een overzicht van een rubriek met korte inhoud, een derde om de inhoud van een artikel te tonen en een vierde om de inhoud van een nieuwsbericht te tonen. De wijze waarop de redactionele inhoud van de site op de pagina’s te voorschijn komt, wordt geregeld via een aantal HTML-pseudo-tags die makkelijk zijn aan te leren.

-  SPIP legt geen beperkingen op aan de layout of de grafische opmaak van de site. De HTML-sjablonen kunnen volledig door de webmaster worden opgebouwd: sommige delen van de site kan de webmaster met SPIP genereren, andere manueel of zelfs via andere publicatiesystemen (op voorwaarde dat deze even tolerant zijn als SPIP natuurlijk).

Voor de bezoekers

-  Een buffersysteem op het publieke deel van de site versnelt de weergave van de site en vermijdt een te grote belasting van de database. De buffer voorkomt ook het eventuele vastlopen van de database (iets wat regelmatig voorkomt op « druk bezochte servers »). In zo’n geval blijft de website perfect beschikbaar, al kan op dat moment de inhoud niet worden gewijzigd en kunnen ook geen bijdragen worden toegevoegd aan de forums.

-  via indexering en een in SPIP geïntegreerde zoekmachine kan een bezoeker zoekopdrachten uitvoeren op het volledige publieke deel van de site.

Nadelen

Om de flexibiliteit van SPIP volledig te benutten, zal de webmaster een minimale leerinspanning moeten leveren om de standaardlayout te kunnen wijzigen. In tegenstelling tot erg strakke systemen (zoals phpNuke) waar je kleuren en logo’s met een eenvoudige druk op de knop kunt wijzigen (maar verder kun je niets doen..), dient de webmaster bij SPIP wel enige pseudo-HTML code onder de knie te krijgen. Met die code kan hij vervolgens de volledige layout aan zijn wensen aanpassen.

SPIP wordt geleverd met een volledige standaardinterface voor navigatie; zodra inhoud aan de site wordt toegevoegd, kan deze meteen getoond worden op de publieke site. Dit gebeurt met de meegeleverde standaardlayout. Zoals gezegd kan de webmaster deze layout volledig aanpassen zoals zij of hij dat wenst.

Er zijn diverse layouts beschikbaar voor SPIP. Webmasters hebben toegang tot een uitgebreide collectie plugins, aanvullingen die nagenoeg altijd gratis zijn. Daarbij ook diverse layouts, waardoor webmasters hun inspanning voor het aanpassen van de layout tot een minimum kunnen beperken.

Voorbeelden

Het allereerste gebruik van SPIP gaat terug tot webzine uZine2 (hun code is in het begin gebruikt om SPIP te ontwerpen). Andere sites die met SPIP werken, zijn inmiddels in de hele wereld te vinden. Met name de Franse overheid is grootgebruiker!

Aan de slag...

Om aan de slag te gaan met SPIP, is het raadzaam de documentatie door te nemen, de voorbeelden te bekijken en de « eerste stappen » te lezen in deze rubriek. Mailinglist voor gebruikers zijn voorhanden om vragen te stellen of truukjes en ideeën uit te wisselen. Tot binnenkort!

Auteur gerbrand Gepubliceerd op: Aangepast: 05/10/22

Vertalingen: عربي, asturianu, български, brezhoneg, català, corsu, Kréol réyoné, Kreyòl (Peyi Dayiti), dansk, Deutsch, English, Esperanto, Español, فارسى, français, galego, italiano, 日本語, Lëtzebuergesch, Nederlands, òc lengadocian, polski, Português, română, русский, slovenčina, Türkçe, українська, Tiếng Việt