De opmaakcodes in SPIP

Voor het eenvoudig formatteren van teksten biedt het systeem een aantal «opmaakcodes» bedoeld om:
-  het leven te vergemakkelijken van gebruikers die geen HTML-kennis hebben;
-  een automatische pagina-opmaak te faciliteren.

Wat zijn het?

Deze opmaakcodes zijn gebaseerd op teken(combinatie)s die zelden of nooit in een tekst gebruikt worden. Zo worden de accolades gebruikt om een gedeelte van een tekst in het vet of in schuinschrift te zetten.

Schuinschrift en vet worden aangegeven door de volgende SPIP opmaakcodes die direct in het invoerveld in het privé gedeelte kunnen worden toegepast:

"Tekst {in schuinschrift} en tekst {{in het vet}}"

zal automatisch in de publieke site worden weergegeven als:

"Tekst in schuinschrift en tekst in het vet"

Deze opmaakcodes laten je tekst aanpassen op een manier die bijna zo eenvoudig is als het schrijven van een email.

Typografische kennis van SPIP

SPIP kent de belangrijkste typografische regels van verschillende talen en zal die automatisch toepassen. Zo wordt in de Franse taal altijd automatisch een spatie toegevoegd voor de tekens " : ", " ; ", " ! ", " ? " en voor en na de Franse aanhalingstekens "«" en "»".

Lijst van opmaakcodes

Diverse opmaakcodes zijn beschikbaar. Ze laten eenvoudig toe om tussentitels in te voegen, een hyperlink in tekst op te nemen, lijsten of opsommingen te maken, een tabel te maken, citaten weer te geven, voetnoten onderaan de pagina toe te voegen en eenvoudig multimediabestanden toe te voegen aan een tekst.

Je vindt hier geen volledige lijst, want alles is terug te vinden in de online help van de site. We geven hier slechts als voorbeeld enkele veelgebruikte opmaakcodes:

Enkele veelgebruikte shortcuts
FunctieOpmaakcodeResultaat
Tekst in schuinschrift {Tekst in schuinschrift} Tekst in schuinschrift
Tekst in vetschrift {{Tekst in vetschrift}} Tekst in vetschrift
Tussentitel {{{Tussentitel}}}

Tussentitel

Lijst
-* item 1
-* item 2
-* item 3
  • item 1
  • item 2
  • item 3
Hyperlink [Tekst hyperlink->http://www.spip.net] Tekst hyperlink
Afbeelding <img2766>

Mag ik ook HTML gebruiken?

Wanneer je dat wilt, mag je in je tekst HTML-code opnemen. Toch raden we je aan om bij voorkeur gebruik te maken van de opmaakcodes, in de eerste plaats omdat ze gemakkelijk zijn te onthouden, maar vooral omdat ze door SPIP automatisch worden omgezet in de juiste gevalideerde HTML-code, ze een correcte typografie geeft en het de webmaster de gelegenheid geeft ze grafisch te beheren, wat met zelf-ingevoerde HTML-code niet noodzakelijkerwijs het geval is (denk bijvoorbeeld aan een speciaal teken bij een hyperlink).

Auteur Hanjo Gepubliceerd op: Aangepast: 05/04/16

Vertalingen: عربي, български, català, corsu, English, Español, français, italiano, Nederlands, Português do Brasil, slovenčina, Türkçe, українська