Mijn eerste skelet

Hoe schrijf je je eerste skelet...

Een skelet lijkt behoorlijk complex en intimiderend, maar er wordt dan ook veel van gevraagd. Maar complexe betekent niet noodzakelijk ingewikkeld. Hier vind je een simpel voorbeeld van een skelet.

Wat heb je bij deze uitleg nodig

-  Een installatie van SPIP. We gaan ervan uit dat je SPIP site ten minste één rubriek en twee gepubliceerde artikelen bevat. Is dat niet het geval, dan kun je dat snel verhelpen door de eerste de beste teksten die je vindt in het privé gedeelte in twee artikelen te kopiëren.

-  Een tekstverwerker voor het aanmaken en aanpassen van de door SPIP gebruikte bestanden (Notepad in Windows zou al voldoen).


1. Maak een bestand met de naam tutor.html en plaats dit bestand in de map squelettes/ van je SPIP site. Wanneer de map nog niet bestaat, maak je hem aan in de root van je site. Het bestand moet de volgende regels bevatten:

<BOUCLE_artikel(ARTICLES){id_article=1}>
#TITRE
</BOUCLE_artikel>

Bekijk nu de pagina met je browser door in te typen http://mijnsite.nl/spip.php?page=tutor

Wat SPIP gaat doen is in alle artikelen (ARTICLES) zoeken naar het artikel met nummer 1 ({id_article=1} in je database. Wanneer SPIP het vindt, vervangt hij #TITRE door de feitelijke titel en geeft deze weer.

Werkt dit niet, controleer dan of artikelnummer 1 werkelijk bestaat en de status "online geplaatst" is (en niet "in redactie" of "voorgesteld voor evaluatie").

Door wat HTML en andere SPIP "tags" toe te voegen krijg je al gauw meer informatie over je artikel:

<BOUCLE_article(ARTICLES){id_article=1}>
<h1>#TITRE</h1>
<b>#CHAPO</b>
<div align="justify">#TEXTE</div>
</BOUCLE_article>

Voeg tenslotte de ontbrekende velden toe om de weergave te vervolledigen: #SURTITRE, #LESAUTEURS, #SOUSTITRE, #NOTES, enzovoort.

Auteur Hanjo Gepubliceerd op: Aangepast: 19/04/23

Vertalingen: عربي, català, corsu, Deutsch, English, Español, فارسى, français, italiano, 日本語, Nederlands, òc lengadocian, polski, Português, русский, slovenčina, svenska, Türkçe, українська