Min första mall

Hur man skapar en första maill som fungerar

Även om mallsystemet, vid den första kontakten, kan verka avskräckande, så är det för att det ger många möjligheter som kräver en viss komplexitet. Komplexitet är inte nödvändigtvis samma sak som komplicerat. Här är ett exempel på en minimal mall.

Vad behövs för övningen

-  En SPIP installation. Det förutsätts till att börja med att databasen innehåller åtminstone en avdelning och två publicerade artiklar. Om det inte finns kan man skapa detta snabbt genom att klistra in vilken text som helst.

-  En texteditor för att skapa och förändra sidorna som används av SPIP. OBS! : Många kommer reflexmässigt vilja använda Deamweaver eller något annat grafiskt verktyg för att arbeta med .htmlfilerna. För de här enkla övningarna kommer Dreamweaver att komplicera uppgiften och innebär en risk att verktyget förändrar filerna utan att du upptäcker det. [1] Det är därför att föredra att använda en vanlig texteditor, som Notepad i Windows..


1. I versioner tidigare än SPIP 1.9, var man tvungen att anropa en mall innan man använde den. Om du använder en senare version av SPIP, kan du fortsätta till nästa steg. Om inte, skapa en fil, tutoriel.php3, i sajtens rootkatalog som innehåller följande linjer :

<?php
$fond = "tutoriel";
$delais = 0;
include "inc-public.php3";
?>

Prova följande länk i webbläsaren: http://dinsajt.net/tutoriel.php3. Inte så vackert, eller hur? Felmeddelandet talar om att det saknas en fil. Det är den berömda mallen vi snart skall skapa.

SPIP 1.9 har underlättat skapandet av mallar och befriar oss från att behöva kalla på mallen. I stället, från och med version 1.9, behövs inte längre filerna .php3 (eller .php) för mallarna, eftersom sidorna skapas med ett enda script, nämligen spip.php.
Forsättningen av övningen är oberoende av vilken version av SPIP som används.


2. I rootkatalogen på sajten skall du lägga en fil, tutoriel.html, som innehåller följande:

<BOUCLE_article(ARTICLES){id_article=1}>
#TITRE
</BOUCLE_article>

Nu kan du hämta länken http://dinsajt.net/spip.php?page=tutoriel (eller ladda om sidanhttp://dinsajt.net/tutoriel.php3, om du använder en äldre version än SPIP 1.9) :

SPIP har hämtat titeln på artikel nummer 1 i databasen, och skrivit den i stället för #TITRE.

Om det inte fungerar, kontrollera att artikel nummer 1 verkligen är « publicerad » (och inte « under arbete » eller « under granskning »).

Därefter lägger du till lite HTML och andra «fältanrop» till SPIP, och du får upp artikel nummer 1:

<BOUCLE_article(ARTICLES){id_article=1}>
<h1>#TITRE</h1>
<b>#CHAPO</b>
<div align="justify">#TEXTE</div>
</BOUCLE_article>

Lägg därefter till de fält som saknas för en fullständig presentation av din artikel: #SURTITRE, #LESAUTEURS, #SOUSTITRE, #NOTES.

Snygg jobbat!

Redaktör rolfc Publié le : Mis à jour : 21/03/23

Traductions : عربي, català, corsu, Deutsch, English, Español, فارسى, français, italiano, 日本語, Nederlands, òc lengadocian, polski, Português, русский, slovenčina, svenska, Türkçe, українська