Какво е СПИП?

СПИП - система за публикуване на съдържание

СПИП е система за публикуване на съдържание в Интернет. Тя се състои от пакет файлове, който се инсталира на вашия сървър и позволява използването на голямо количество автоматизирани задачи: управление на множество потребители, оформяне на статии без използването на HTML, лесно променяне структурата на сайта и др. СПИП позволява сайтът да се разработва и актуализира благодарение на много опростен интерфейс през самия Интернет навигатор (Netscape, Microsoft Internet Explorer, Mozilla, Opera и т.н.).

Известни са и други системи за управление на съдържанието, като всяка една си има свои качества. Една от най-известните, за момента, е phpNuke; тя налага доста строга структура на сайта във формата на портал, който съдържа кратки статии. СПИП, от своя страна, е по-гъвкава и главно насочена към създаването на сайт, структуриран като списание: т.е. с рубрики, подрубрики и т.н., където могат да се добавят статии и новини, допълвани от форуми за дискусия.

Защо СПИП?

СПИП е свободен софтуер, който се разпространява под Общото право на обществено ползване ( [GPL - General Public License]). Изискванията на СПИП от гледна точка на софтуер и хардуер са много скромни и той дори се инсталира предварително на някои безплатни хостове (За повече подробности, погледнете: [най-често задаваните въпроси] и [Наръчника за инсталиране] или за краткост: PHP + MySQL).

СПИП се разпространява безплатно през сайта на uZine.

Предимствата на СПИП

-  сайт - тип списание, който се състои се предимно от статии и новини, вписани в секции с дървовидна структура, поместени едни в други. За повече подробности вижте: пълния списък със свойствата на СПИП.

-  напълно отделящи и разпределящи три типа задачи за различните участници: графичен дизайн, редакторски сайт за входяща информация чрез изпращане на статии и новини, и управление на редакторския сайт (включващ организационни рубрики, изпращане на статии за одобрение и др).

-  освобождаване на уеб-дизайнера и на всички участници в живота на сайта от голям брой еднообразни аспекти на публикуването в уеб, както и от нуждата от научаване на дълги и сложни технически познания. Инсталацията на СПИП се извършва на стъпки чрез опростен интерфейс, като след завършването и става възможно незабавното създаване на рубрики и статии.

Свойства на СПИП

За редакторите и администраторите

-  Логичният уеб интерфейс и редакторското управление на сайта улесняват в значителна степен публикуването на статии и новини. Освен това, редица типографски (печатарски) кратки команди позволяват да се оформи текста без използването на HTML тагове, което поставя редакторската работа на едно достъпно за всеки ниво, поради своята опростеност до степен на писане на писмо.

За уеб-дизайнера

-  Графичната страна и навигацията на сайта се определят с HTML шаблони за оформление (или "страници на домакина"), всеки от които определя "външния вид" (например: външен вид на началната страница, друг на рубриката и кратко описание на съдържанието, трети вид за подробностите за статията, четвърти за подробностите на новините и т.н.). Начинът, по който се вписва авторското съдържание в тези страници се определя чрез няколко HTML псевдо-тага, които са сравнително разбираеми.

-  СПИП не ограничава графичните и навигационни възможности на сайта. HTML шаблоните са напълно определени от уеб-дизайнера. Има възможност чрез СПИП да се контролират много от елементите на сайта, а останалите да се управляват ръчно или дори чрез други системи за публикуване на информация (с изключение на тези, които не са съвместими със СПИП, разбира се).

За посетителите

-  В публичната част на сайта се съдържа система за кеш-памет, която ускорява навигацията по него чрез избягване на по-голямата част от проблемите и защитата срещу раздробяване на базата данни (които са често срещани при "претоварените" сървъри): в такива случаи, сайтът остава напълно работещ, дори и ако промяната на съдържанието стане невъзможна (с изключение на публикуването на съобщения във форумите).

-  В СПИП са интегрирани машини за търсене и индексиране, които се активират при желание на администратора на сайта. Това позволява да се провеждат операции за търсене на информация из цялото съдържание на публичния сайт.

Недостатъци

Гъвкавостта на СПИП включва необходимостта от незначителна подготовка на администратора, за да може да променя предварително зададеното оформление на шаблоните. За разлика от някои тромави системи като phpNuke, където промяната на цветовете или логото става чрез едно натискане на бутон (но това е единственото, което Ви е позволено да правите), администраторът, използващ СПИП, трябва да научи няколко HTML псевдо-тага, с чиято помощ ще може да прави каквото поиска.

СПИП притежава пълен интерфейс за навигация. Веднага щом започнете да създавате съдържание за сайта си, той става достъпен за посещения като показва графичния интерфейс, заложен по подразбиране. Без да е нужно да се споменава е ясно, че уеб-дизайнерите могат да създават свой собствен интерфейс, стига да искат.

Вбъдеще имаме намерение да включим няколко готови шаблона за сайтове в СПИП, за да може уеб-дизайнерите да избират най-подходящия за нуждите им и с възможно най-малко усилия да го приспособят за използване на техния сайт.

Примери

Най-добрият (и исторически) пример за използването на СПИП е e-zine uZine2 (той беше първоначалния и най-специфичен код на този сайт, използван за създаването на оригиналния СПИП). Измежду множеството сайтове, работещи под СПИП, нека споменем Le Monde Diplomatique и Vacarme.

Продължение

За да навлезете в дълбините на СПИП, препоръчваме Ви да прочетете документацията, примерите и "Първите стъпки", публикувани в тази рубрика. Пощенските списъци за обмен на въпроси и препоръки са също на Ваше разположение. До скоро!

Автор: Кристина Хараланова Publié le : Mis à jour : 05/10/22

Traductions : عربي, asturianu, български, brezhoneg, català, corsu, Kréol réyoné, Deutsch, English, Esperanto, Español, فارسى, français, galego, italiano, 日本語, Lëtzebuergesch, Nederlands, òc lengadocian, polski, Português, română, русский, slovenčina, Türkçe, українська