Türkçe belgeler

Stil sayfalarına giriş

SPIP’e giriş

Bu sunum SPIP’in iskelet sistemini bildiğinizi ve basit iskeletleri anlayabildiğinizi varsayar. Aksi halde, size el kitabı ve/veya başvuru kitabı dosyalarını okumanızı öneririz.

Niçin stil sayfaları ?

Eğer web sayfalarınızı «geleneksel» yöntemle oluşturuyorsanız, grafik işaretlemeler sayfanızın HTML kodlarının içine gömülecektir. Böylece, bir metni her kırmızı yapmak istediğinizde <font color="red"> yazmak, kalın kenarlı bir tabloyu göstermek için <table border="2"> zorunda kalırsınız.

Bu yöntemle ve her makalenin belirli bir HTML sayfasının olduğu statik bir sitede sitenin şablonunu değiştirmek tam bir kâbustur : her HTML dosyasında değiştirilecek HTML kodunu aramak ve değişiklikleri teker teker yapmak gerekir(örneğin önceden kırmızı olan yazıları koyu hale getirmek için <font color="red"> kodunu <b> ile değiştirmek için).

Zaten bildiğiniz gibi, SPIP durumu oldukça geliştirmiştir: artık yüzlerce HTML dosyasını değiştirmenize gerek yok, sadece bir kaç iskelet hazırlamanız yeterli; ve hop, bütün siteniz güncellenmiş olur. Ama problem tamamen çözülmüş değildir. Örneğin, sitenize bir kişilik katmak için bir çok elemanda pastel bir mavi kullanmak istediğinizi varsayalım : bağlar, gezinti elemanları vs... Bu pastel maviyi pastel yeşille değiştirmek istediğiniz gün iskelette ne kadar pastel mavi kodu varsa bulup değiştirmeniz gerekir. Bu çok cesaret kırıcı olacaktır: bu koşullarda hızlı bir değişiklik yapmak olanaksızdır.

Çözüm stil sayfaları kullanmakta yatar. Bir stil sayfası tüm grafik özellikleri ve bu özelliklerin uygulanacağı yerleri tanımladığınız bir dosyadır. Stil sayfalarında iki önemli avantaj vardır:
-  stil dosyası tek ve merkezîdir istediğiniz kadar HTML dosyasına ve SPIP iskeletine uygulayabilirsiniz;
-  stil sayfasında grafik özellikler sadece bir kere tanımlanır bu tanımı istediğiniz sayıda HTML sayfasında kullanabilirsiniz.

Somut olarak

Stil sayfasını bir HTML dosyasına uygulamak için (bu bir SPIP iskeleti de olabilir) <head> başlığı altında ve <meta> kodlarının yanında tanımlamanız gerekir. Örnek :

 
<head>
    ...
    <link rel="stylesheet" type="text/css" href="stil_dosyam.css">
</head>

Burada stil_dosyam.css dosyası HTML sayfasına uygulamak istediğim grafik özellikleri içerir (bu eğitim dosyasında bundan sonra stil dosyanıza stil_dosyam.css ismini verdiğiniz varsayılacaktır. Bu dosyanın soyadı «css’tir». Aslında, CSS [1] stil sayfalarında kullanılan programlama dilinin ismidir, aynı şekilde HTML’de Web sayfalarını oluşturmak için kullanılan dilin ismidir.

Not: bir stil sayfası klasik («statik») bir HTML sayfasına uygulanabileceği gibi bir SPIP iskeletine uygulanabilir. Yani klasik HTML sayfasında geçerli olan her CSS hilesi sitenizdeki bir iskelette de kullanılabilir...

Önceki paragrafları dikkatlice okuduysanız içinize bir şüphe düşmüş olabilir: evet, stil sayfalarını kullanabilmek için yeni bir dil daha öğrenmek gerekecek (SPIP’in bunda hiç bir suçu yok !). CSS’ler HTML komutlarını kullanmazlar. Ama kullanılan dil oldukça basittir ve başlamak için bir kaç basit örnek yeterli olacaktır. . .

Notlar

[1Cascading Style Sheets: kelime anlamı olarak, «ekli stil sayfaları».

Yazar : mega Publié le : Mis à jour : 26/10/12

Traductions : عربي, català, Deutsch, English, Español, فارسى, français, italiano, Nederlands, русский, Türkçe, українська