FAQ per a webmestres

Les bases

1. Com puc modificar el disseny de les pàgines del lloc públic?

La gestió de la compaginació es recolza en fitxers que tenen l’extensió .html anomenats esquelets de compaginació. A grans trets, el seu paper és semblant al que d’altres programaris anomenen «models», «plantilles» o, en anglès, «templates».

Cada fitxer està associat a un tipus de pàgina diferent: d’aquesta manera podem trobar un esquelet pel sumari, un per la visualització dels articles, un per les seccions, etc. Un esquelet conté HTML estàndard
que defineix el disseny de la pàgina i en el que s’insereixen «codis» específics a l’SPIP que serveixen per definir quines informacions «s’allotjaran» en aquest disseny.

El llenguatge de les plantilles de l’SPIP és molt flexible i permet realitzar compaginacions molt variades: un simple cop d’ull a uZine, Vacarme,
Hacktivist News Service o a altres llocs registrats pels seus creadors en aquesta pàgina us acabarà de convèncer. És una llàstima quedar-se amb el disseny de pàgina original, tot i que aquest us pot ser molt útil per començar.

2. És possible escriure un mateix aquests esquelets?

Si, és una de les parts més interessants d’SPIP. Per fer-ho, consulteu:
-  el tutorial, per comprendre les bases de la programació de les plantilles (esquelets),
-  el manual de referència, que llista totes les possibilitats per la construcció del contingut dels esquelets,
-  i una guia de funcions avançades que documenta diferents mecanismes per estructurar el lloc i, en particular, les possibilitats d’internacionalització.

3. No sé / ni vull aprendre a programar. Es poden utilitzar dissenys de pàgines ja existents?

En general, només necessiteu recuperar l’arxiu desitjat (el fitxer en format .zip o .tar.gz, segons la vostra elecció), descomprimir-lo al vostre ordinador i transferir-ne el seu contingut per FTP a l’arrel del vostre lloc SPIP. Podeu fer una còpia de seguretat dels vostres fitxers .html actuals, per si volguéssiu tornar enrere.

4. No hi ha massa jocs de plantilles disponibles. Perquè?

Els jocs de plantilles o esquelets disponibles ho són gràcies als webmestres SPIP que ens han ofert les seves creacions. Per tant, contem doncs amb els webmestres per completar aquesta base de plantilles per animar l’entrada i la riquesa dels llocs SPIP.
(cf. secció «Compartir» més avall en aquesta FAQ)

Crear les seves pròpies plantilles

1. Podem fer servir un editor de textos per crear i modificar les plantilles?

Si, tal i com ho faríem per un document HTML clàssic.

2. Es pot fer servir un editor gràfic (WYSIWYG) per crear i modificar les plantilles?

Si, tal i com ho faríem per l’HTML clàssic. No obstant, mireu-vos la pregunta següent.

3. Intento utilitzar un editor gràfic per crear les meves pàgines, però aquest em modifica els codis SPIP. Com puc resoldre aquest problema?

Alguns editors gràfics «corregeixen» automàticament els codis que no comprenen. La majoria tenen una opció que permet desactivar aquesta funcionalitat.

Compartir les vostres creacions

1. He escrit plantilles pel meu lloc. Com ho puc fer perquè estiguin disponibles per tots?

No dubteu en inscriure-us al lloc SPIP-Contrib abans esmentat, per proposar les vostres plantilles i fer que els altres se les puguin baixar i inspirar-s’hi per crear el seu propi lloc.

El lloc SPIP-Contrib existeix només en francès, però t’espera per iniciar una versió multilingüe. No dubtis a venir a parlar d’això a la llista spip-ca@rezo.net.

Autor merce Publié le : Mis à jour : 22/08/23

Traductions : عربي, català, corsu, Deutsch, English, Español, français, italiano, Nederlands, Türkçe