Styling van typografische opmaakcodes

Welke CSS classes worden aan de meest gangbare typografische opmaakcodes van SPIP toegewezen.

Dit zijn de CSS stijlen die aan de meest gangbare typografische opmaakcodes in SPIP worden toegewezen.

Om teksten eenvoudig op te kunnen maken biedt SPIP de redacteurs een aantal zogenaamde «opmaakcodes» die automatisch door het systeem worden verwerkt: ze worden vervangen door HTML code en krijgen daar bij een specifieke stijl mee (in het algemeen de class spip). Webmasters kunnen van deze codering profiteren door in hun stylesheets aanvullende grafische eigenschappen toe te kennen.

Paragrafen in SPIP

Om in SPIP een paragraaf te maken, hoef je in de tekst alleen maar een regel leeg te laten. De zo in SPIP gemaakte paragrafen krijgen een classspip:

<p class="spip">Dit is de tekst binnen deze paragraaf.</p>

Wil je de weergave van een paragraaf aanpassen, dan pas je in je stylesheet de definitie aan van: p.spip.

Vet en cursief schrift

Vet en cursief schrift worden alsvolgt aangeduid in een tekst:

Een tekst met {een cursief deel} en een {{vet geschreven deel}}.

Hun weergave wordt gecontroleerd door de definitie van de respectievelijke stijlen i.spip en strong.spip. Omdat deze stijlen op zich weinig nut hebben, zijn ze niet standaard gedefinieerd.

De tussentitels van SPIP

Tussentitels worden gemaakt met de volgende opmaakcode:

{{{Een tussentitel}}}

Hun weergave wordt gecontroleerd door de definitie van h3.spip. Het is ongetwijfeld een van de belangrijkste stijlelementen, want het bepaalt de lettergrootte, lettertype, afmetingen en positionering van tussentitels in een tekst: grote kans dat een webmaster deze stijl zal aanpassen.

Let daarbij vooral op de attributen margin en padding die de tussenruimte met de voorafgaande en volgende paragraaf bepalen. Zonder deze instelling zou een tussentitel zijn «vastgeklemd» in de tekst.

De scheidingslijn inSPIP

Een scheidingslijn kan in SPIP worden aangegeven met:

----

De weergave ervan wordt bepaald met de definitie van: hr.spip.

Opmerking: Deze horizontale lijn (<hr>) is een delicaatelement omdat haar stijldefinities door de diverse webbrowsers op verschillende wijze wordt geïnterpreteerd.

Voetnoten

Een voetnoot wordt gemaakt met:

De tekst[[En dit is de voetnoot.]].

Meerdere stijldefinities hebben betrekking op een voetnoot:
-  a.spip_note maakt een onderscheid mogelijk tussen een hyperlink naar een voetnoot (dus in de tekst) en andere hyperlinks;
-  p.spip_note controleert de weergave van de noetnoot zelf en heeft niet altijd toegevoegde waarde (omdat de stijl van de voetnoten simpelweg door de omhullende tag kan worden bepaald).

Auteur Hanjo Gepubliceerd op: Aangepast: 28/06/23

Vertalingen: català, English, Español, français, italiano, Nederlands