Welke elementen worden door SPIP beheerd?

Hier lees je in meer detail welke elementen onderdeel vormen van SPIP en we geven gelijk wat uitleg over het vocabulair van SPIP.

De oorsprong van SPIP ligt in het beheer van de site uZine 2 en daarom is SPIP van oorsprong een webzine [1], een hierarchie van rubrieken waarin artikelen zijn gepubliceerd. Daarnaast beheert het systeem forums en nieuwsberichten.

We gaan iets verder in op deze verschillende elementen en proberen daarmee ook het vocabulair van SPIP te verduidelijken.

1. De hierarchie van rubrieken

Een rubriek is een ruimte bedoeld voor het plaatsen van artikelen en nieuwsflitsen... Je kunt simpelweg zeggen dat het een dossier of een map is (zoals een map, of folder op een computer: ook daar zijn de documenten in mappen geplaatst).

Binnen een rubriek kunnen weer andere rubrieken worden geplaatst, waardoor een hierarchie onstaat. Een rubriek staat dus binnen een andere rubriek of hij vormt het begin, één van de toegangspunten van de site (je zou hier kunnen spreken van een hoofdrubriek, of een sector). Deze boomvormige structuur vormt de basis van de site, waaraan de verschillende elementen van je site worden bevestigd (artikelen, nieuwsflitsen, gesyndiceerde sites...).

In het voorbeeld hieronder zijn de rubrieken 1 en 2 hoofdrubrieken (die de grove indeling van de website bepalen).

De rubrieken 11, 12 en 13 bevinden zich binnen rubriek 1. De rubrieken 221 en 222 zijn onderdeel van rubriek 22, die weer een subrubriek is van rubriek 2.

Met de hierarchie bedoelen we het logische pad om bij een rubriek te komen. Zo is de hierarchie van rubriek 221: rubriek 2 en vervolgens rubriek 22.

Het beheer van de hierarchische structuur is heel eenvoudig: je hoeft bij een rubriek alleen maar aan te geven van welke rubriek hij onderdeel is (en dat doe je aan de hand van een eenvoudig uitrollend menu).

Het schema hierboven laat zien hoe een rubriek verplaatst kan worden. Wanneer een rubriek wordt verplaatst, verhuist de volledige inhoud van die rubriek mee naar de nieuwe plaats. Als we rubriek 22 in rubriek 12 zouden zetten, zouden de rubrieken 221 en 222 meeverhuizen.

We hadden van rubriek 22 ook een hoofdrubriek kunnen maken, of hem in rubriek 23 kunnen plaatsen. Wat niet mogelijk was, is het verplaatsen van rubriek 22 naar rubriek 221. Dit zou een onoverkomelijk probleem hebben opgeleverd.

Hiermee kennen we gelijk één van de grootste beperkingen van SPIP: SPIP kan slechts één structuur beheren. Wat dat zoal voor beperkingen geeft, lees je hieronder:
-  Eén en dezelfde rubriek kan niet aan meerdere verschillende rubrieken worden gekoppeld (zo kun je op een filmsite niet een rubriek "Orson Welles" maken die zowel subrubriek is van de rubriek "Regisseurs" als van de rubriek "Acteurs"). Je kunt dus ook geen rubrieken kruislings koppelen;
-  SPIP kan geen lusvormige (of recursieve) structuren beheren.

Aan deze beperkingen ligt geen technische oorzaak ten grondslag; het is de doelstelling om een systeem te bieden dat gemakkelijk is te gebruiken, maar ook met een gemakkelijke interface.

Iedere rubriek kan een eigen forum krijgen (zoals je verderop kunt lezen).

We sluiten de beschrijving van de rubrieken af met de uitleg van het principe van actieve rubrieken. Het gebeurt vaak dat tijdens de opbouw van een site een bepaalde rubriek nog leeg is, of geen enkel gepubliceerd artikel of nieuwsbericht bevat (ze zijn nog in voorbereiding en dus nog niet zichtbaar voor de bezoekers van de site). Stel dat een bezoeker in rubriek 221 belandt die nog geen enkel gepubliceerd artikel bevat. Het is duidelijk dat hij in een onduidelijke situatie belandt: hij vindt de rubriek waarin hij de antwoorden op zijn vragen verwacht, maar vindt er niets terug! Daarom laat SPIP deze rubriek niet aan bezoekers zien. Alleen actieve rubrieken, rubrieken die ten minste één gepubliceerd element bevatten (in de rubriek zelf of in een subrubriek) zijn voor bezoekers van de site zichtbaar. Voor redacteuren is de rubriek in het privé gedeelte van de site gewoon zichtbaar en toegankelijk.

2. Artikelen

Artikelen worden in een rubriek geplaatst. Deze simpele handeling kan worden uitgevoerd met behulp van een uitrollend menu.

Het maakt daarbij niet uit of die rubriek zelf ook subrubrieken heeft. Beide voelen zich samen prima thuis binnen één rubriek.

De enige subtiliteit is dat eeen artikel een status heeft. Die status kan zijn:
-  in redactie: de auteur(s) is/zijn nog aan het werk en het artikel is dan ook niet zichtbaar in de publieke site. Uitsluitend in het privé gedeelte is het artikel toegankelijk;
-  voorgesteld voor evaluatie: wanner de auteur(s) besluit(en) dat het artikel klaar is, stelt hij het voor aan het redactiecomité (de administrateurs en de andere redacteurs) dat besluit of het zal worden gepubliceerd. Het artikel is nog steeds niet zichtbaar voor bezoekers van de site, maar iedereen die toegang heeft tot het privé gedeelte kan het zien en wordt uitgenodigd commentaar achter te laten in een aan het artikel gekoppeld privéforum;
-  gepubliceerd: het artikel is zichtbaar voor bezoekers van de site;
-  refusé: het artikel wordt niet gepubliceerd;
-  in de vuilnisbak: het artikel is ongeschikt voor publicatie, of achterhaald.

Een artikel kan slechts in één rubriek worden gepubliceerd (hetzelfde conceptuele probleem als in de rubrieken werd beschreven). Wel kan in een andere rubriek een "spookartikel" worden opgenomen, wat echter zal doorverwijzen naar de rubriek van het artikel.

Elk artikel kan zijn eigen forum krijgen (waarover hieronder meer).

3. Nieuwsberichten

De naam zegt het eigenlijk al: het zijn minder belangrijke "artikelen" die niet door een redacteur worden ondertekend. Daarentegen kan eenvoudig een koppeling worden gemaakt naar een artikel, een rubriek of een website. Je zou de nieuwsberichten dus kunnen zien als online persberichten (maar niets verhindert een andere toepassing).

Nieuwsflitsen hebben enkele beperkingen ten opzichte van artikelen:
-  een nieuwsbericht kan uitsluitend aan een sector worden gekoppeld, in een hoofdrubriek (zoals hierboven de rubrieken 1 en 2);
-  een nieuwsbericht wordt niet door een redacteur ondertekend en kent ook niet de meerdere statussen.

Ook aan een nieuwsbericht kan een forum worden gekoppeld (zie hieronder).

4. De discussieforums

Een forum wordt door SPIP automatisch aangemaakt. Ze zijn direct gekoppeld aan de redactionele inhoud van de site. Er kan een apart forum worden gemaakt voor ieder artikel, iedere rubriek en iedere nieuwsfilts.

Standaard wordt een forums in SPIP achteraf gemodereerd. Dit betekent dat ieder door de gebruiker ingestuurd bericht onmiddellijk wordt gepubliceerd. De administrateurs van de site hebben in het privé gedeelte toegang tot een interface waarmee ze de meest recente bijdragen kunnen inzien en, indien nodig, verwijderen.

De administrateur van de site kan de werken van de forums aanpassen. Hij kan ervoor kiezen:
-  geen forums op de site te gebruiken;
-  de forums vooraf te modereren: pas na validatie door een administrateur wordt een forumbericht geplaatst;
-  toegang tot de forums beperken tot gebruikers die zich vooraf hebben aangemeld. Na inschrijving ontvangen zij (automatisch) per email een toegangscode.

Verwijderde forumbijdragen worden niet uit de database verwijderd: ze worden apart gezet, waarbij het IP-adres van de verzender en het tijdstip van verzending zichtbaar blijven. In het geval van juridische problemen (of van SPAM) kan actie worden ondernomen.

Wanneer forums op de site mogelijk zijn, kan toch per artikel worden aangegeven dat het geen forum moet krijgen.

5. De auteurs

SPIP beheert de auteurs van de site op twee manieren: voor de ondertekening van artikelen (pseudoniem, e-mailadres, biografie...), en voor het toegangsbeheer voor het privé gedeelte van de site. Deze twee aspecten worden met dezelfde interface geregeld (een functie die is voorbehouden aan de administrateurs).

6. Syndicatie van sites

Ieder Content Management System (SPIP, Wordpress, Drupal...) genereert automatisch een (XML) bestand met de laatste publicaties.

Met SPIP kan zo’n bestand worden ingelezen en worden opgenomen in de site. Zo kan je op je eigen site automatisch de laatste publicaties van een andere site weergeven.

In SPIP worden deze gesyndiceerde sites aangegeven in de rubrieken, gescheiden van de eigen artikelen in die rubriek. Zo kan deze syndicatie dus thematisch worden ingedeeld.

7. Petities

Aan ieder artikel kan een petitie worden toegevoegd die per email wordt gevalideerd. In een paar klikken is zo’n petitie geconfigureerd (met het verzoek aan de gebruikers om de petitie te "ondertekenen").

Het ondertekeningsproces verloopt automatisch door middel van een validatie per email (een mail wordt naar de ondertekenaar verstuurd en deze klink vervolgens op de link in de email om zijn ondertekening te "valideren"). Zo worden meer "betrouwbare" petities verkregen, omdat iedere handtekening daadwerkelijk aan een bestaand emailadres toebehoort.

8. Trefwoorden

Aan artikelen kunnen trefwoorden worden toegewezen. Zo kan een artikel bijvoorbeeld het trefwoord "Politiek", of "Tip" kunnen krijgen. Zo wordt een extra navigatiemogelijkheid aan de site toegepast omdat zo alle artikelen met hetzelfde trefwoord kunnen worden teruggevonden. Het is een methode om de beperking van SPIP te onzeilen dat een artikel slechts in één rubriek kan staan.

Voetnoot

[1een tijdschrift gepubliceerd op internet

Auteur Hanjo Gepubliceerd op:

Vertalingen: عربي, català, corsu, Kréol réyoné, English, Español, français, italiano, Nederlands, Português do Brasil, română, slovenčina, Türkçe