Què és SPIP?

Un sistema de publicació per a l’Internet

SPIP, un sistema de publicació

SPIP és un Sistema de Publicació per a l’Internet. Es tracta d’un conjunt de fitxers, instal·lats al servidor que allotjarà la vostra web, el qual permet fer una sèrie d’automatismes com ara generar un lloc web amb més d’un webmaster, penjar les pàgines sense massa coneixements d’HTML, modificar molt fàcilment l’estructura del lloc Web.... Tot això es pot fer des del mateix navegador que serveix per visitar una web a internet (Netscape, Microsoft Explorer, Mozilla, Opera...), SPIP permet fer i mantindre al dia una lloc web, gràcies a un interfaç de senzilla utilització.

Existeixen altres sistemes de publicació; cadascú amb les seues característiques pròpies. Un dels més coneguts actualment és Php-Nuke; aquest programa imposa una estructura molt rígida per l’espai web, baix la forma d’un portal amb petits articles. SPIP es més flexible, més àgil, i orientat cap a la creació d’una web amb estructura similar a la d’una revista, és a dir, amb seccions que contenen altres seccions (així succesivament), dintre de les quals es poden incloure altres articles i també breus, que poden ser completades per fòrums de discussió.

Per què emprar SPIP?

SPIP és un programa lliure distribuit baix la llicència Pública General GNU (GNU General Public License ou GPL). Les necessitats de software i de hardware d’SPIP són rasonables i es fàcil que es puga trobar a certs servidors web gratuits (veure la FAQ i el manual d’instal.lació per més detalls - o, per resumir al màxim: PHP+MySQL).

SPIP és distribuit gratuitament a aquest lloc web.

L’interés d’SPIP és de...

-  generar una Web de tipus magazine, és a dir, composada principalment d’articles i de breus insertats dins d’un arbre de seccions les unes dins les altres. Veure el llistat complet de les característiques d’SPIP per a més detalls.

-  separar per complet, i distribuir entre diferents persones, tres tipus de feines: la composició gràfica, la redacció d’articles i breus i la gestió editorial del web (tasca que compren l’organització de les seccions, la validació dels articles proposats, etc...).

-  evitar al webmestre (o webmestressa) i a la resta de participants en el manteniment del web d’alguns aspectes de la publicació a internet poc agradables , així com esquivar la necessitat de coneixènces tècniques massa pesades d’aprendre. L’instal.lació d’SPIP es realitza mitjançant una interfaç simple i pas a pas, al final de la qual ja es pot començar a crear seccions i articles per la web.

SPIP té les característiques següents...

Per al redactor/a i administratror/a

-  Una interfície Web intuitiva fa extremadament simple la proposta d’articles i de breus així com la gestió editorial del lloc. A més a més, les abreviacions tipogràfiques permeten posar un texte sense haver d’emprar el llenguatge HTML, donant així facilitats a tots per a que puguen contribuir a la redacció del lloc d’una manera tan senzilla com si es tractara de l’escriptura d’un e-mail.

Per al webmestre

-  L’aspecte gràfic i la navegació són definits pels esquelets HTML (o "formats tipo") que defineixen cadascú un "aspecte" (per exemple: un aspecte per la pàgina de l’index, un altre mostrant una secció i un resum del seu contingut, un tercer per al detall d’un article, un quart per al detall d’une breu). La forma com està inserit el contingut redaccional del lloc en aquestes pàgines és definit per un cert nombre de pseudo-marcadors HTML relativament fàcils d’aprendre.

-  SPIP no restringeix les possibilitats gràfiques ni la navegació del site. Els esquelets HTML són definits per complet per el webmestre del lloc, és possible generar certs elements del lloc amb SPIP i la resta a mà o amb altres sistemes de publicació (amb la condició que aquests darrers siguen també tan tolérants com SPIP).

Per el/les visitants

-  Un sistema de caché per la part pública del site accelera la web evitant un gran nombre de peticions a la bbdd, i juga un paper de tallafocs contra les falles de la base de dades (frequents a servidors "carregats"): a aquest cas, el lloc permaneix disponible de forma transparent, per tal tota modificació dels continguts és impossible (açò també implica la contribució als fòrums).

-  Un motor de recerca i d’indexació integrat amb SPIP, si es activat pel webmestre, permet d’efectuar recerques en el conjunt del contingut públic de la web.

Els inconvenients

Pel moment, la flexibitat d’SPIP implica una mica d’esforç d’aprenentatge per part del webmestre per modificar la presentació que ve per defecte. Contrariament als sistemes més rígits com phpNuke es pot canviar els colors i el logo, prement un sol botó (però això és l’únic que té dret a fer l’usuari de php-Nuke), el webmestre baix SPIP ha d’aprendre alguns rudiments d’un pseudo-HTML els quals li permetrà deseguida fer un poc després el que ell(ella) vol.

SPIP està lliurat amb un format d’interfaç de navegació complet; des de que es comença a crear el contingut de la vostra site, aquesta serà inmediatament visitada i adoptarà l’interficie gràfica que ve per defecte. El webmestre del lloc pot fer-se la seua pròpia interfaç gràfica si així ho desitja.

En un futur proper, està previst que diverses presentacions siguen incloses amb SPIP, permetent aixi que la majoria dels websmestres puguen triar una prefabricada que li convinga més per que l’esforç de personalització siga mínim.

Exemples

L’exemple històric de l’utilització d’SPIP és el webzine uZine2 (aquest codi, al principi específic, d’aquest lloc, que ha estat représ per realitzar l’SPIP genèric). Entre altres pàgines a internet es poden trobar llocs funcionant amb SPIP, citem com a exemples: Le Monde diplomatique , Vacarme i la web dedicada a José Couso.

Per continuar...

Per anar més lluny, serà útil llegir la documentació d’SPIP, les exemples i els "primers passos" proposats dins d’aquesta secció. Les llistes de distribució són igualment a la vostra disposició per intercanviar qüestions, trucs i astucies. Fins aviat!

Autor laura Publié le : Mis à jour : 05/10/22

Traductions : عربي, asturianu, български, brezhoneg, català, corsu, Kréol réyoné, Deutsch, English, Esperanto, Español, فارسى, français, galego, italiano, 日本語, Lëtzebuergesch, Nederlands, òc lengadocian, polski, Português, română, русский, slovenčina, Türkçe, українська