Atıfta bulunulan siteler

Referanslar

reference/Bir siteye atıfta bulunmak

Atıfta bulunulan siteler

SPIP başka sitelere bağ listelerini yönetmek için mükemmel bir sistem sunar. Bu sistem eksiksizdir ve şu işlemlere olanak tanır:
-  bu listeleri bölümler halinde gruplamak (makalelerle aynı bölümlerde veya bir rehber gibi bu kullanıma özgü bölümlerde);
-  her siteye bir logo atamak;
-  referans verilen her siteye bir anahtar sözcük atamak;
-  her site için kişiselleştirilmiş bir açıklama eklemek.

Ayrıca, bu işleme izin veren sitelerde yayınlanan son makaleleri otomatik olarak almak (bkz «<a href="./?exec=aide_index&aide=rubsyn" target="_top">Haber paylaşılan siteler»).

Yeni bir siteye atıfta bulunmak

Her bölüm sayfasındaki «Yeni bir siteye atıfta bulun» düğmesi yeni bir site belirtmenize olanak tanır.

«Klasik» yöntem sitenin adını belirtmek, URL’sini yazmak ve bir açıklama eklemektir. Bunlara ek olarak sitenizde bu atıfın ekleneceği bölümü seçmek de olasıdır.

Sayfanın altındaki çerçeve ile içeriğin paylaşılmasını sağlayabilirsiniz. Bu konu hakkında daha detaylı bilgi almak için <a href="./?exec=aide_index&aide=rubsyn" target="_top">haber paylaşılan siteler. Basit bir atıfta bulunma yöntemi de «Paylaşım yok» seçeneğini bırakmaktır.

Hızlı referans

Yeni bir atıf yaratıldığında sayfanın üstünde bir çerçeve çıkar ve başlığını ve açıklamayı girmeden hızlı biçimde atıfta bulunmanız olanak tanır. Bunun için sayfanın URL’sini vermek ve onaylamak yeterlidir. SPIP, olanak dahilinde bu sayfaya bir açıklama ve başlık ekleyecektir. Bu bilgileri daha sonra değiştirebilirsiniz.

Referans verilen siteleri kimler önerebilir ?

«Sitenin ince ayarı» sayfasında yöneticiler site sadece yöneticilerin veya yazayların veya ziyaretçilerin site önermelerine izin verebilirler (bu durumda, kamusal sitede bir form ziyaretçilere site önerme olanağı tanır).

Her 3 durumda da sadece yöneticiler atıf için önerilen siteleri onaylayabilir. Bir site atıf için önerildiğinde özel alan katılımcıları forumda bu sitenin tutarlılığını tartışabilirler.

rubsyn/Paylaşımlı siteler

Paylaşımlı siteler

Otomatik yayım sistemi ile (SPIP veya phpNuke)üretilen siteler son makaleleri sürekli olarak gösterebilirler. Bu tür bir dosya için «backend dosyası» isimli standart bir format vardır.

Bu dosya otomatik olarak basitçe incelenebilir ve yenilikler görülebilir. SPIP bu biçimde başka sitelerdeki yenilikleri gösterebilir.

Bölümlerinizde <a href="./?exec=aide_index&aide=reference" target="_top">atıfta bulunulan her site için bu sitede yayımlanan son makaleleri belirtebilirsiniz. Tabii bunun için atıfta bulunulan sitenin backend dosyası hizmetini sunuyor olması gerekir.

-  «backend.php3» dosyalarını nasıl buluruz ?

SPIP veya phpNuke ile yönetilen sitelerde backend dosyalarının yerini bulmak kolaydır: sitenin kök dizininde bulunan bir dosyadır ve ismi «backend.php3»’tür. (veya «backend.php»). Örneğin, uZine için (http://www.minirezo.net/) backend dosyasının ismi

  • http://www.minirezo.net/backend.php3

    Diğer backend dosyaları:

  • http://www.davduf.net/backend.php
  • http://www.vacarme.eu.org/backend.php3
  • http://www.vakooler.com/backend.php3
  • Son olarak şunu da belirtelim Bir başka portal da referasn verdiği sitelerin backend dosyaları olmasa da yenilikleri listeler. Bu sayfada Diğer portal taafından referans verilen sitelere ait 30’a yakın backend dosyası ve tematik dosya bulunmaktadır.

    -  Haber paylaşılan bir sitenin kendi sisteminize eklenmesi

    Bölümlerden birinde bir sitenin adresini belirtmekten öte bu siteye referans verirseniz, sitenin URL’sini ve açıklamasını girerseniz nu siteyle haber paylaşımı yapmayı önerebilirsiniz (demek ki haber paylaşılan bir site öncelikle referans verilen ve SPIP’in son değişikliklerini listelediği bir sitedir).

    Bunun için, «Haber paylaş» seçeneğini seçiniz ve backend dosyasının adresini giriniz. Onaylamadan sonra haber paylaşımının başarılı olup olmadığı ileti olarak size yollanacaktır.

    Eğer haber paylaşımı başarılı olmazsa:
    -  sitenin URL’sini kontrol ediniz;
    -  haber paylaşmak istediğiniz sitenin çevrimiçi olarak erişilebilir olduğunu kontrol ediniz.

    -  Hızlı referans

    Bir sitenin hızlı referans işlevi (sitenin direkt URL’sini belirtmek ve SPIP’in diğer gerekli bilgileri otomatik almasını beklemek) özellikle haber paylaşılan sitelere özel bir uygulamadır. Aslında, hızlı referans esnasında sitenin URL’sini vermek yerine backend dosyasının adresini belirtmek daha mantıklıdır: SPIP otomatik olarak bir çok bilgiyi alacak ve direkt olarak haber paylaşımına başlayacaktırrmations et procédera directement à la syndication.

    -  Paylaşılan makaleler

    Paylaşım çalışınca SPIP bu site tarafından yayınlanan son makaleleri gösterir. Bu konuya ayrılmış yardım sayfalarını <a href="./?exec=aide_index&aide=artsyn" target="_top">şu adreste görebilirsiniz.

    -  Kendi sitenizin backend dosyası

    SPIP backend dosyasını otomatik olarak oluşturur. Bu arada, sitenin ismini ve adresini belirtmeyi unutmayınız <a href="./?exec=aide_index&aide=confnom" target="_top">İnce ayar.

    artsyn/Paylaşılan makaleler

    Paylaşılan makaleler

    <a href="./?exec=aide_index&aide=rubsyn" target="_top">Bir siteden paylaşım istediğinizde SPIP bu sitede yayınlanan son makaleleri «Bu siteden alınan paylaşımlı makaleler» başlığı altında gösterir

    SPIP her makale için:
    -  makale başlığını (makalenin orijinaline ulaşmak için bu başlığa tıklamak yeterlidir);
    -  makalenin yazarlarını;
    -  makale açıklamasını gösterir.

    Haber paylaşılan siteden alınan bu bilgiler değiştirilemez.

    Ayrıca, her makale için kendi sitenizde yayınlanmasını engelleyen «bu bağı iptal et» düğmesi bulunur. (bir makale size uymayabilir, bir hata bu bağın çalışmasını engelleyebilir...). İstediğiniz an daha önce iptal ettiğiniz bir makalenin tekrar yayınlanmasını sağlayabilirsiniz.

    İleride gelebilecek tüm bağların önceden iptal edilmesini de sağlayabilirsiniz. Bu biçimde alınan makaleler birer birer «el ile» onaylandıktan sonra gösterileceklerdir.

    confhttpproxy/Bir vekil kullanmak

    HTTP bir vekil kullanmak

    Eğer siteniz bir ateş-duvarının (firewall) ardındaysa Internet üzerinde paylaşılan sitelere ulaşmak için bir HTTP vekil kullanmanız uygun olacaktır.

    Bu vekil dışarıya doğru arama isteklerine onay vermelidir.

    Sitenizin konfigürasyonunda («SPIP işlevleri» bölümünde) vekili şu biçimde ayarlayınız:

    http://proxyismi:port/

    burada proxyismi vekilin hizmet birimini port ise isteklerin gönderileceği TCP kapısını gösterir (çoğunlukla 3128, 8080, belki de 80).

    Dikkat: bu ayar geneldir: SPIP tüm paylaşılan siteleri bu vekil üzerinden arayacaktır. Daha ince ayar yapmanız gerekiyorsa sitenizin yöneticisine başvurmalısınız.

    Yazar : mega Publié le : Mis à jour : 25/09/18

    Traductions : عربي, български, català, Deutsch, English, Español, فارسى, français, italiano, Lëtzebuergesch, Nederlands, òc lengadocian, русский, slovenčina, Türkçe, українська