Petities in SPIP

Hoe je een (meertalige) petitie online kunt zetten met een SPIP skelet en specifieke criteria, toe kunt zien op het verzamelen van handtekeningen via een RSS-feed en nog veel meer...

Het is in SPIP vanaf het begin mogelijk geweest aan een artikel een petitie te koppelen.

Petities gezien vanuit het privé gedeelte

Om een petitie te activeren moet eerst een artikel met de tekst van de petitie worden geschreven. Op de artikelpagina staat in de linker kolom een box forum/petitie, waar je de petitie activeert. Wanneer het artikel wordt gepubliceerd, zal het artikel op de publieke site verschijnen, gevolgd door een te ondertekenen formulier.

In de box kan ook een korte tekst worden opgenomen die geen deel uitmaakt van de petitie zelf (het kan een uitnodiging zijn om te ondertekenen). Je geeft ook aan welke opties je wilt toepassen voor de petitie: één ondertekening per e-mailadres, of één handtekening per website, één van beide wordt aanbevolen. Je kunt ook de vermelding van een website eisen, of de ondertekenaar de mogelijkheid bieden een boodschap te schrijven.

Wanneer de ondertekeingen binnenkomen, geedt deze box hun aantal aan en is er een pagina naar het beheer van de petitie waarin alle ondertekeningen in groepen van 15 staan vermeld. Deze pagina is tevens toegankelijk door te klikken op het woord petitie dat verschijnt naast de titel van het artikel in het artikeloverzicht van een rubriek, van een auteur, enz. Tenslotte is een algemene beheerpagina voor alle petities toegankelijk voor beheerders van de site via de knop Forum van de menubalk in het privé gedeelte. Alle beheerpagina’s van petities hebben een RSS-feed waarmee de binnenkomst van nieuwe ondertekening van één bepaalde od van alle petities kan worden gevolgd. Bij een individuele petitie zie je ook een link naar de statistieken van zijn artikel.

Het overzicht van de statistieken per pagina toont in het geval van een petitie twee extra grafieken: met het aantal ondertekeningener dag en per maand. Op deze pagina vind je tevens een knop om in CSV-formaat een alfabetische lijst van ondertekenaars op te vragen. Deze pagina is opgebouwd met behulp van het skelet prive/transmettre/signatures_article.html waardoor je je kunt laten inspireren om een andere versie te maken, (bijvoorbeeld chronologisch). Teslotte brengt een klik op een kolom van de statistiek op de beheerpagina van die perities en wel precies bij de aangeklikte periode.

Om misbruik van een identiteit te voorkomen ontvangt de ondertekenaar een mail die hij moet bevestigen via een specifieke URL. Alleen na deze handeling wordt een ondertekening geldig verklaard. Hiervoor heeft de beheerpagina meerdere tabs: één voor bevestigde ondertekeningen en één voor de onbevestigde, waarin elke ondertekening een knop heeft om de email met het bevestigingsverzoek nogmaals te versturen.

In beide tabs kan een ondertekening worden verwijderd.

Petities gezien vanuit de publieke site

Een petitieformulier op deze site

Met het baken #FORMULAIRE_SIGNATURE kan in een skelet van een artikel worden aangegeven op welke plaats een petitieformulier moet worden weergegeven. Dit formulier wordt opgebouwd door het skelet formulaire/signature.html wat je gemakkelijk kunt vervangen omdat de verwerking en de layout van dit soort formulieren volledig gescheiden zijn.

Het baken #PETITION levert de tekst die eerder in dit artikel werd besproken.

SPIP maakt de selectie van artikelen waaraan een petitie is gekoppeld mogelijk met behulp van de voorwaarde petition. In het bijzonder maakt de voorwaarde {petition==".*"} in een lus ARTICLES het mogelijk alle artikelen met een petitie te selecteren, zelfs als de inhoud leeg is. Je kunt ook een SQL RegExp gebruiken. Zoals gebruikelijk geeft de notatie {petition} aan dat we vergelijken met het homonieme argument uit de context, en met name met de URL-parameter petition.

Om de ondertekeningen op te sommen, gebruik je De lus SIGNATURES (ondertekeningen).

Het standaardskelet toont de ondertekeningen in groepen van 10, de standaardwaarde van parameter pagination die je in de URL kunt aangeven. De informatie wordt in tabelvorm gepresenteerd met onderandere de naam en datum. Door op de eerste rij van een kolom te klikken kun je de sortervolgorde bepalen; door op de laatste te klikken draai je de volgode om. Het skelet biedt ook een zoekfunctie die onafhankelijk werkt van de zoekmachine van de site.

De voorbeelden op deze pagina komen van artikel Met SPIP gebouwd.

Auteur Hanjo Gepubliceerd op:

Vertalingen: català, English, français, Nederlands