Na een upgrade van SPIP functioneert de site slecht

Er zijn drie belangrijke redenen waarom een upgrade tot fouten kan leiden.

1. Het privé gedeelte functioneert prima, zonder fouten. Maar de publieke site wil niet (goed) werken. Dat is normaal...
Bepaalde «functies» van SPIP zijn aangepast, maar tegelijkertijd staan de pagina’s van de publieke site gedurende enige tijd opgeslagen in de cache. Na een upgrade kan het voorkomen dat pagina’s (berekend vóór de upgrade) functies gebruiken waarvan de werking veranderde.

De oplossing is simpel: maak de cache leeg. Je vindt de pagina in de configuratie.

2. Je hebt de laatste beta-x24 versie opgehaald om te kijken hoe die eruit ziet.

Wanneer je geen kennis hebt van PHP/mySQL is dat een heel slecht idee. De beta versies zijn in ontwikkeling en niet afgerond. Op bepaalde dagen kunnen ze redelijk stabiel zijn, maar het kan ook gebeuren dat bepaalde onderdelen niet getest zijn en tijdelijk incompatibel zijn met nog aan te passen onderdelen.

Twee situaties:

-  je hebt een backup uitgevoerd van je database voor je de upgrade deed. Wis in dat geval de database en zet de vorige versie van SPIP terug (dit moet wel de versie van je backup zijn) en zet ook de database terug;

-  je hebt geen backup uitgevoerd van je database voor je de upgrade deed. Het enige wat je kunt doen is enkele dagen wachten op de volgende (misschien stabiele) beta.

3. Na de upgrade van SPIP heb je de backup van de database (van voor de upgrade) willen terugzetten. Dar zal helaas niet lukken!

Lees nog eens goed hoe je een upgrade uitvoert in Een upgrade uitvoeren.

Wanneer SPIP van versie verandert, verandert ook vaak de structuur van de database om bepaalde verbeteringen toe te (kunnen) passen. Het is daardoor niet mogelijk om een database van vóór die upgrade terug te zetten.

De enige «goede» oplossing is het wissen van de database, het installeren van de oudere versie van SPIP (die van de backup) en vervolgens de backup terugzetten. Hierna kun je de nieuwe versie van SPIP herinstalleren en zal de upgrade-procedure de juiste aanpassingen doen aan de database.

Auteur Hanjo Gepubliceerd op:

Vertalingen: català, corsu, English, Español, français, italiano, Nederlands