Snelheid van de publieke site

In tegenstelling tot de meeste gratis publicatiesystemen bevat SPIP een cache wat de weergave van de publieke site versnelt. Een uitleg enkele aspecten die de snelheid van je site beïnvloeden...

Een site optimaliseren

Ben je bezorgd over de snelheid van je site, controleer dan het volgende:

-  Biedt je hosting provider je wel goede kwaliteit? Dit is duidelijk een subjectieve vraag. De term «slechte kwaliteit» is waarschijnlijk van toepassing op de meeste gratis providers. «Goede kwaliteit» houdt beslist een eigen machine in (een die uitsluitend jouw site bedient) van een recent bouwjaar. Tussen die twee uitersten ligt jouw keuze in functie van je verwachtingen, de grootte van je site en van je portemonnee...

-  Laat het niveau van de prestaties van je provider te wensen over, dan kun je beter niet al te ingewikkelde skeletten maken, die niet te veel verschillende informatie vragen. Dat geldt voor alle types informatie: alles in een skelet wat door SPIP moet worden omgezet in weer te geven gegevens. Denk eraan dat de standaard met SPIP geleverde skeletten het maximaal mogelijke laten zien en dus relatief zware pagina’s maken.

-  Vergeet ook niet de juiste "houdbaarheidstermijn" voor de verschillende types pagina’s in te stellen. Wanneer een groot deel van je artikelen als archief beschouwd kan worden, is het interessant de termijn dat de cache moet worden ververst te verlengen om zo optimaal van de cache gebruik te maken.

De invloed van de cache

De aanwezigheid van de cache verandert de snelheid van het systeem enigszins. Het is niet zozeer het aantal bezoeken aan je site dat het kritieke punt is, maar de capaciteit van de server om de pagina’s opnieuw te berekenen (op de meeste servers is een tijdslimiet voor de executie van een script ingesteld om misbruik en programmeerfouten te voorkomen). Maar staat de gevraagde pagina in de cache en de leensduur niet verstreken, dan reageert de server nagenoeg onmiddellijk (anders heeft je server het wel erg druk).

De kwaliteit van de prestaties wordt objectief meetbaar als deze tijdens het herberekenen van een pagina op de site een ’time-out’ krijgt, dat wil zeggen dat de server de maximale uitvoeringstijd van een PHP-script overschrijdt. Dus je moet dan ofwel van provider veranderen of eenvoudigere pagina’s weergeven: om dit te doen vereenvoudig je het skelet door minder informatie op een pagina weer te geven.

Op een eigen machine

Gebruik je je eigen machine, dan moet je ervoor zorgen dat hij de belasting aan kan.

Daarentegen maakt SPIP het mogelijk de technische middelen te bundelen voor meerdere sites. Wanneer de cache wordt gebruikt, wordt de server minder belast, waardoor meerdere sites probleemloos naast elkaar kunnen bestaan (tenzij er echt een zeer groot aantal bezoekers is). Het probleem is vooral om te voorkomen dat er te veel passagiers aan boord zijn, dat wil zeggen dat er te veel services" gehost worden (websites, e-mail boxen ...) wat de kwaliteit van de dienstverlening in gevaar brengt.

Auteur Hanjo Gepubliceerd op:

Vertalingen: عربي, català, English, Español, français, italiano, Nederlands