Een toegelaten documenttype toevoegen

Het is mogelijk documenten toe te voegen aan artikelen (en optioneel aan rubrieken).

Om veiligheidsredenen kan je aan SPIP niet zomaar ieder willekeurig type document toevoegen. Dit onbeperkt toelaten kan serieuze veiligheidsrisico’s met zich meebrengen. Daarom bestaat er in SPIP een lijst van toegelaten extensies, die niet zomaar door de gebruiker kan worden aangepast.

De lijst is al behoorlijk uitgebreid (zie ook artikel Door SPIP herkende bestandsformaten) en hij wordt ook regelmatig verrijkt.

Voor je verder gaat, moet je het volgende aandachtig lezen:


-  Deze handeling is potentieel gevaarlijk en kan een enorm gat in de beveiliging van je site introduceren. Sommige bestandsformaten (uitvoerbaar op de server) mogen zeker niet worden aanvaard. In het bijzonder moet je nooit PHP bestanden accepteren (extensies .php, .php3 ...), want daarmee wordt de veiligheid van jouw site volledig aangetast.
-  Met opzet hebben we de mogelijkheid om de lijst met toegestane bestandstypen te veranderen niet in SPIP-interface opgenomen. Dit soort wijziging is voorbehouden aan zeer gevorderde gebruikers. Voor het uitvoeren van de manipulatie moet een database manager worden gebruikt (bijvoorbeeld: phpMyAdmin). Het direct aanpaasen van de SPIP database (zonder gebruik te maken van de interface en SPIP functies) is potentieel destructief voor de site. Als je niet precies weet wat je doet, doe het dan niet! Als je niet gewend bent om phpMyAdmin te gebruiken, gebruik het dan niet op databases van SPIP. Doe je het toch, maak dan in iedere geval een backup van je SPIP site voordat u verder gaat met handmatige interventies op de database.

-  Het toevoegen van een bestandstype is overigens alleen gerechtvaardigd als de bezoekers van de site het bestandstype kunt gebruiken ("lezen"). Het gebruik van een bestandsformaat dat uitsluitend kan worden gelezen met een zeer gespecialiseerde software is op een openbare website niet echt zinvol. Voordat je een bestandstype toevoegt, moet je dan ook controleren of het goed kan worden gebruikt door je bezoekers (met name bij gratis en eenvoudig te installeren spelers of plug-ins moet je je afvragen of het formaat wel leesbaar is op alle types computers: Mac, PC, Linux ...?).

-  Om al deze redenen dringen we aan op het feit dat deze manipulatie alleen moet alleen worden uitgevoerd als je er 100% zeker van bent. Als je twijfelt, controleer dan met competente mensen, of nog eenvoudiger, zet de bestanden om in een reeds toegelaten en populair formaat (bijvoorbeeld een PDF-bestand).

* *

Om een toegelaten bestandstype aan de site toe te voegen gebruik je phpMyAdmin (of een gelijkwaardige software) voor het beheer van de database.

Je moet een nieuw element toevoegen aan de tabel spip_types_documents.

Quelques types de documents dans phpMyAdmin

-  id_type. Laat dit veld leeg. De nummering van id_type wordt automatisch door mySQL gedaan.

-  titre. Vermeld hier de naam van het bestandstype (vaak gaat het om de naam van het programma waarmee dit type bestand kan worden gemaakt of gelezen). Kies een korte naam die zo generiek mogelijk is. Zorg er op een meertalige site voor dat de naam niet met één specifieke taal overeen komt (dus geen «image vectorielle pour Illustrator», maar «Adobe Illustrator»).

-  descriptif. Leeg laten, want dit veld wordt niet gebruikt.

-  extension. Dit is het belangrijkste veld: het bestandtype wordt immers herkend aan zijn extensie. Bijvoorbeeld «rm» en «ram» voor Realplayer, «pdf» pour een PDF-bestand, «gif» voor een afbeelding in dat formaat...

-  mime_type. Leeg laten, want dit veld wordt niet gebruikt.

-  inclus. Je kunt kiezen tussen: «embed», «non» en «image». Maak hier de juiste keuze (het is belangrijk voor het juist functioneren van je site). Het bepaald op welke manier dit type bestand zal worden «opgeroepen» om aan je gebruikers te worden gepresenteerd:

  • «non»: dit type bestand mag niet direct binnen een HTML pagina worden opgenomen; het kan alleen via een hyperlink worden benaderd. Een PDF kan niet binnen een HTML pagina worden weergegeven, dus is de enige optie een hyperlink waarmee het in een nieuw venster wordt getoond (of kan worden gedownload door de bezoeker); bij een «pdf» heeft het veld inclus dus een waarde «non»;
  • «embed»: dit type bestand kan direct binnen een HTML pagina worden weergegeven waar hij dankzij een plugin kan worden ingelezen. Dat is het geval met de meeste multimedia formaten, zoals films en video...
  • «image»: is een beeldformaat dat direct door een HTML pagina kan worden weergegeven (met de HTML code <img src=...>). De standaard lijst in SPIP bevat al deze beeldformaten.

-  upload geeft aan dat je de de installatie van dit bestandstype via de webinterface van SPIP toelaat. Je kiest dus «oui» (voor "ja").

-  maj. Dit veld wordt door SPIP automatisch gegenereerd en kan je leeg laten.

* *

Nadat deze handeling is verricht, moet nog een ikoon voor het type bestand worden gemaakt. Voor een grafische coherentie met de standaard in SPIP meegeleverde ikonen moet het een afmeting van ongeveer 48 pixels breed en 52 pixels hoog hebben.

Je mag ieder type afbeelding gebuiken (GIF, PNG, JPG), maar het liefst een die een transparante achtergrond toelaat.

-  De naam van het bestand met de afbeelding moet bestaan uit:

  • de extensie van het toegelaten bestandstype;
  • het grafische formaat («.gif», «.png»...);
  • dus voor een afbeelding voor PDF in het PNG-formaat wordt dat: «pdf.png».
  • N.B. De namen eindigend op «-dist» zijn gereserveerd voor de met SPIP geleverde ikonen. Gebruik dus zelf niet de naam «pdf-dist.png», want dan zou je bestand bij een volgende update van SPIP overschreven kunnen worden.

-  Je installeert het bestand met FTP In de map /IMG/icones.

Auteur Hanjo Gepubliceerd op:

Vertalingen: عربي, català, English, Español, français, italiano, Nederlands