#SPIP_CRON

Het baken #SPIP_CRON is bedoeld voor het beheer van achtergrondtaken door SPIP.

Het baken #SPIP_CRON is gekoppeld aan het beheer in SPIP van periodieke taken (statistieken, indexeren voor de zoekmachine, syndicatie van sites, enz.).

Wanneer dit baken niet op de site aanwezig is voert de "motor" van SPIP zijn taken uit in rustperiodes, na een pagina naar een gebruiker te hebben gestuurd. Helaas sluit PHP de verbinding met een gebruiker niet af na het verzenden van een pagina, wat in sommige gevallen tot ontevreden gebruikers kan leiden (wanneer bijvoorbeeld een langdurige procedure werd gestart, zoals syndicatie) omdat de site veel tijd nodig heeft om een pagina te laden.

Met het baken #SPIP_CRON kan dit probleem worden omzeild.

Technische uitleg: het baken #SPIP_CRON genereert een onzichtbare <div> marker (dankzij de CSS eigenschap «background») die de pagina spip.php ?action=cron. Dit is het script dat de nodige berekeningen uitvoert als «achtergrondtaak». Het stuurt een transparante afbeelding van 1×1 pixels door.

Deze truc vermijdt het gevoel van «vertraging».

Opmerking:
-  Dit baken is niet kritisch, bij zijn afwezigheid worden achtergrondtaken alsnog uitgevoerd.
-  Voor het beheer van de verschillende cron-taken kun je de technische documentatie lezen http://programmer.spip.org/-Genie- op de site http://programmer.spip.org.

Auteur Hanjo Gepubliceerd op: