SPIP installeren

De installatie van SPIP is een eenvoudig proces: je hoeft niet handmatig bestanden met cryptische codes aan te passen. Hieronder vind je de twee installatiemethodes.

Vereisten

-  Apache Server of vergelijkbaar (versies hoger dan 1.2x)
-  SQL database-server (met, afhankelijk van de keuze tijdens installatie):

 • MySQL 4.1 en hoger (versie 3 volstaat voor SPIP 1.9)
 • SQLite 2 en 3
 • PostGreSQL 8.2 en hoger

-  PHP 4 (of hoger)

Migratie van een vorige versie van SPIP

Ben je geen nieuwe gebruiker van SPIP, dan wil je misschien een "oude" SPIP-versie migreren naar een nieuwe. Er zijn twee situaties:
-  je gebruikt versie 1.9 of hoger: een simpele update volstaat;
-  je hebt een versie die ouder is dan 1.9: je zult een migratie moeten doen.

Benodigde configuratie

Op je eigen computer hoeft niets speciaals te gebeuren, SPIP hebeer je volledig op het web. Alles wat je nodig hebt is een browser (je mag zelf kiezen welke) en een FTP-toegang om de bestanden op de server van je provider te installeren. Dat kan via een online interface zijn, of met een FTP-client die op je computer staat [1].

Om een SPIP-site te installeren volstaat een eenvoudige "site hosting" die beschikt over een SQL-database en PHP kan uitvoeren. Maar wees niet bang: van beide hoef je geen verstand te hebben om een SPIP-site te beheren! Je moet er wel zeker van zijn dat je hosting-provider het aanbiedt. Zie: «Hébergeurs acceptant SPIP».

Zorg dat je je identificatie en wachtwoord voor zowel FTP als SQL bij de hand hebt. Zonder deze elementen gaat het niet lukken . Vraag er desnoods naar bij je hosting-provider.

Vóór de installatie van SPIP moet je een SQL database beschikbaar hebben. Bij veel providers moet jer erom vragen, of bestaat er een procedure om een database beschikbaar te maken (dit heeft niets met SPIP te maken en moet je zelf met je provider regelen).

Van je SQL verbinding (geleverd door je provider) moet je de volgende gegevens weten:
-  het adres van de SQL-server: bijvoorbeeld sql.free.fr, of localhost, of niets;
-  je SQL login: vaak dezelfde als je login op de webserver;
-  je SQL wachtwoord: vaak dezelfde als voor de webserver.

Wanneer je deze gegevens tijdens de installatie hebt ingevuld, moet je ook aangeven:
-  de naam van de database: vaak dezelfde als je login op de webserver - maar het kan ook zijn dat je zelf een naam mag verzinnen, of dat SPIP erin slaagt deze naam op de webserver te vinden, waardoor je niets hoeft aan te geven.

Voorbeeld: heb je een login met naam «mijnsite» bij Free (adres http://monsite.free.fr), dan is het adres van de SQL server «sql.free.fr», de naam van de database is «mijnsite», je login is «mijnsite» en het wachtwoord is dat van je account.

Automatische installatie («spip_loader»)

De gemakkelijkste en snelste installatie is de automatische met «spip_loader». Dit kleine PHP-bestand gaat SPIP downloaden en installeren op de webserver. Let op: deze procedure werkt niet bij alle providers. Lukt het niet (je zult het snel merken), dan kies je voor de andere methode.

 1. Download het bestand spip_loader.php (of kopieer zijn inhoud),
 2. Plaats dit bestand op de webserver (via FTP of via de interface die de provider beschikbaar stelt).
 3. Ga met je browser naar het adres van je site door in te typen: http://www.mijnsite.fr/spip_loader.php en volg de instructies.

Handmatige installatie

Wanneer een automatische installatie niet mogelijk is, moet je de (iets uitgebreidere) handmatige installatie toepassen.

image 400 x 400
 1. Download het SPIP-bestand en unzip het op je computer. Je krijgt nu een map «SPIP...» waarin alle bestanden van het SPIP systeem staan.
 2. Plaats de inhoud van de map (alle bestanden en submappen) op de webserver (via FTP of via de interface die de provider beschikbaar stelt) op de plaats waar je de site wilt dat de site voor bezoekers beschikbaar is: meestal is dat in de root van de site, maar dit is niet verplicht.
 3. Start je browser en ga ermee naar de map «ecrire», (met het eerder gebruikt webadres is dat: http://www.mijnsite.fr/ecrire) waar SPIP je een grafische interface biedt voor de configuratie van het systeem. Na het invullen van enkele gegevens zal het systeem zich volledig installeren en kun je aan de site gaan werken.

Installatie afsluiten

Alles gebeurt verder online. Je hoeft slechts het privé gedeelte van je site te "bezoeken", waarvoor je de map «/ecrire» aangeeft: http://www.mijnnsite.fr/ecrire.

Om opnieuw te beginnen, zul je enkele bestanden van de webserver moeten verwijderen. Je doet dat met je FTP-client en verwijdert deze bestanden:

 • /config/connect.php
  (of /ecrire/inc-connect.php of php3 in oude versies)
 • .htacces, wanneer het bestaat
  (of /ecrire/.htaccess in oude versies)

Door de afwezigheid van het bestand «connect.php» wal SPIP opnieuw een installatieprocedure uitvoeren.

De mappen /config en /tmp mogen niet voor browsers toegankelijk zijn. Daarom installeert SPIP er een bestand .htacces met inhoud deny from all. Hebben je gegevens een hoge vertrouwelijkheid, controleer dan of deze bestanden inderdaad hun werk doen; lees anders artikel Mutualisation du noyau SPIP wat je helpt deze bestanden te verhuizen naar een plaats die niet voor browsers toegankelijk is.

Jouw bijdrage

Om ons te helpen deze installatie-procedure te verbeteren, horen we graag je ervaringen op het forum «installation», of per mail naar spip@rezo.net (let op: in beide gevallen zullen je reacties op onze worden gepubliceerd, ofwel in het forum, ofwel in de archieven van discussies). Voer je de installatie zelf uit, geef dan aan:

-  de naam van de provider;

-  de eventueel tegengekomen problemen (ook problemen met de interface of de procedure);

-  en ook als alles probleemloos verliep, horen we het graag.

Voetnoot

[1Binnen Linux (Gnome of KDE) of in Mac OS X is een FTP-client geïntegreerd. Voor Windows is allerlei freeware beschikbaar FileZilla.

Auteur Suske Gepubliceerd op: Aangepast: 05/08/22

Vertalingen: عربي, català, corsu, Kréol réyoné, dansk, Deutsch, English, Español, français, galego, italiano, Nederlands, òc lengadocian, polski, Português, Türkçe