At Installere SPIP

At installere SPIP er i virkeligheden ganske simpelt. Ingen filer skal modificeres, ”manuelt” med svære og uforståelige variabler. Proceduren for installationen er derfor ganske enkel. (som beskrevet i detaljer herunder): 1. Hent SPIP pakken fra vores server og pak den ud på din maskine. Derefter vil du have en ”SPIP”( ...versionsnummer)... folder som indeholder alle de filer der til sammen er SPIP løsningen. 2. Installer indholdet fra SPIP folderen på dit site ( via FTP som du normalt villle uploade filer til denne server. Husk at enkelte filer har brug for både at kunne skrive og kunne skrives til, så husk de enkelte filers rettigheder ) 3. Fra din foretrukne browser, kan du nu besøge dit site, hvor du går ind i folderen ”ecrire”, hvorefter SPIP vil give dig et grafisk interface således at du let og hurtigt kan configurere dit nye SPIP site. I det sekund du har givet SPIP de nødvendige informationer vil sitet være kørende og du kan komme igang med at producere indhold og alt det andet du har ambitioner om.

image 400 x 400

Påkrævet af din server / webhotel

Du skal have adgang til et webhotel eller en server der tilbyder følgende:
— FTP adgang så du kan uploade filer til server/webhotel;
— PHP3 Support;
— Adgang til en MySQL database.

Før du installerer, skal du have adgang til og etableret en MySQL database. Flere webhoteller og firmaers servere kræver dog blot at du beder om at få en sådan aktiveret eller selv gør det. De flerste PHP/MySQL webhoteller har idag automatiske installations procedurer. Når dette er nævnt har selve databasen intet med SPIP at gøre, bortset fra at du vil have problemer under installationen. Og det kan vi jo ikke have. Så lav en database allerede før du uploader SPIP. Og husk at enkelte ( eller bare dem alle sammen ) skal have rettigheder ændret. Kan du selv regne ud hvilke der skal have hvilke rettigheder, kan du jo nøjes med at give disse rettighederne. Vi andre kan for lethedens skyld give 777 til alle filer. ( Det gør du i dit FTP program )

Før du går videre skal du så lige kende
— navn og adressen på din database: for eksempel sql.TDC.dk, eller localhost, eller blank;
— dit MySQL login : der ofte er det samme som du bruger til at logge ind på din server eller administrationsmodul;
— dit MySQL password : der ofte er det samme som du bruger som password når du logger ind på din server eller administrationsmodul;

Et eksempel kan være: Hvis dit ”konto” er ”mit_sted” hostet af TDC ( så din adresse er http://mit_sted.TDC.dk ) er det tit tilfældet at din MySQL database vil være sql.TDC.dk, databasens navn vil være ”mit_sted” og dit login vil være det samme som du logger ind i dit administrationsmodul. Eneste du nu mangler er at aktivere databasen til .php >http://subscribe.free.fr/acces/createbase.html]

Disse indstillinger er selvsagt utroligt vigtige, og kan i første forsøg være lidt svære at finde rundt i. Har du masser af erfaring på området er det selvsagt simpelt som bare pokker. Men for os andre er der blot et råd. Det kan lade sig gøre, det kræver blot et par forsøg. Hvilket får mig til at tænke på. Finder du ikke alle svar her, kan du læse de mange andre artikler her på SPIP. De fleste er endnu ikke oversat, men tyg dig igennem dem, og du er snart igang.

Arbejder du fra din egen maskine, kræves der altså ikke noget specielt. Det eneste du har brug for er din browser et FTP klient program. Hele konfigurationen af SPIP, foregå nemlig i din browser.

Automatiseret installation («spip_loader»)

Der er forøvrigt en endnu mere simpel måde at installere SPIP på. Dette via et automatiserings program som de kære folk bag SPIP har fundet på. Her blot lige en Advarsel: Det er langt fra sikkert at programmet virker på alle servere, men det er jo altid et forsøg værd. I forhold til om det virker eller ej. Det vil du se med det samme. Enten fungerer det eller også gør det IKKE. Fungerer det ikke, må du installere på den ”almindelige måde”. Altså tilbage til Step 1 Se nedenfor.

Vil du prøve med spip_loader.php3 skal du først hente filen spip-loader.php3 som du finder på
— http://rezo.net/spip-dev/INSTALL Opfører filen sig sært ( viser sig i din browser som ren tekst vælger du blot at « ”..save as ») :

Derefter FTP uploader du den til din site, og loader den efterfølgende via din browser. På en adresse der kunne være: http://www.mit_sted.dk/spip_loader.php3) Husk igen at der kan være problemer med rettigheder/CHMOD. Er der ingen problemer, følger du blot anvisningen på siden ( kan være på fransk, men kan også være på engelsk)

Virker det, henter den lille fil ( 7kb) nyeste version af SPIP, ned til din egen maskine ligesom den også vil overføre og installere SPIP på din website. Hvorefter den automatiske configurations process starter. (Step 3 Se nedenfor).

1. At hente SPIP

SPIP ligger klar til download i den nyeste version på følgende adresse:
— http://www.spip.net/spip-dev/DISTRIB

I denne folder finder du:
— en folder spip.zip : der er den komplette version af SPIP, inkluderende de forskellige oversættelser;
— I en underfolder finder du rene enkeltsporgs versioner, de såkaldte ”Monolinguale” versioner af SPIP. Versionerne er indentificerbare via deres sprogkoder, der typisk er på to eller tre bogstaver. Vælger du f.eks da. Versionen fylder den væsentligt mindre, og du kan koncentrere dig om at dit kommende SPIP site til at fungere på dansk.

Vælg den version du har lyst til, og hent det ned på din computer. Efterfølgende upload filerne/pakken til dit webhotel/server via FTP.

2. At installere filerne

Installer alle SPIP filerne på dit site, som du modtager dem. Altså i de mapper de er i uden at lave dette om. Dette vil som regel være i roden af dit site, men der er som bekendt ingen regler uden undtagelser.

Her lige hvordan SPIP ser ud når du har uploaded pakken:

 • roden
  • Layout template.html
  • flere .php3 filer
  • folder /CACHE (vide)
  • folder /IMG
  • folder /NAVPICS
  • folder /ecrire (den mest vigtige)
   • flere .php3 filer
   • folder /AIDE
   • folder /IMG2
   • folder /data (tom)
   • folder /lang
   • folder /upload (tom)

3. Konfigurations procedure

Herfra sker alt online. Du skal blot ned I “ecrire” folderen via din browser/Internet.

Et eksempel: for at følge vores sidste eksempel så er adressen på “ecrire”: http://mit_sted.TDC.dk/ecrire/

Det første besøg på denne adresse giver dig muligheden for “Step by Step at installere SPIP som den skal for at fungere. Brugerfladen som du møder her, er Ganske simple, og du skal blot skrive de par modifikationer ind, som har noget med dit sted/site at gore. Der er primært tale om information I forhold til din MySQL database som omtalt tidligere.. Når dette er gjort vil systemet spørge dig om din identitet, hvorefter du kan begynde at “styre” sit site. Selv om du måske ikke ser det når du begynder at arbejde med SPIP, vil det faktisk altid være her du arbejder, når du modificerer SPIP.

Det vil hele tiden, under installationen være muligt at få online hjælp, da det hele tiden vil Være muligt at se links som f.eks denne:

), Det er ganske enkelt dit første møde med den indbyggede hjælp, der gerne skulle betyde at du har let ved at installere SPIP. Eneste problem du kan opleve med SPIP, er at enkelte servere kræver at du skal modificere enkelte filers “permissions”, som omtalt tidligere. Igen er der tale om rimeligt simple procerdurer. Du skal blot CHMOD de filer som kræver dette. Det gør du ved at uploade dem – igen – via dit FTP program, med den rigtige tilladelse ( “permission” ) For den erfarne er det oplagt, for os andre skal du bruge et freeware FTP program, og der finde ud af hvordan du laver tilladelserne “om” ( CHMOD ). Når du har fundet ud af dette, uploader du de filer det handler om igen, med den rigtige tilladelse/”permission” så virker det hele.

Gik alt så ellers efter planen, er du klar til at arbejde med SPIP. Herefter kan du begynde at skabe indhold til din nye SPIP site, ligesom du kan styreen masse funktioner, uden at skulle skrive en masse mærkelige koder....

Oplever du seriøse fejl ( glemmer du f.eks dine egne koder login og password – hvilket sagtens kan ske de første par gange du roder med SPIP..) bliver du nødt til at installere igen. Efter at du har slettet disse to filer:
— /ecrire/inc-connect.php3
— /ecrire/.htaccess (s’il existe)

Næste gang du via din browser “ringer” til dit site, til “ecrire” folderen starter konfigurations procedure forfra. ( Det er faktisk manglen af «inc-connect.php3» inc-connect.php3 filen der gør det hele..)

Kommentarer

Hjælp os med at gøre SPIP og SPIP installationen bedre. Det gør du ved at fortælle os om din oplevelse med SPIP, installation og meget andet, i det forum vi har etableret. Det mest aktive i øjeblikket er det Engelske, med mindre du forstår fransk. Dette har adressen spip-en@rezo.net men der er også et dansk forum, der har adressen spip-da@rezo.net

Hvis du selv har stået for installationen, vær så venlig at fortælle os om dine erfaringer ligesom vi også gerne vil have navnet på din ”host” ( dette er vigtigt for hele tiden at kende til de mange ”gratis hosts” og deres kompatibilitet med SPIP.

Fortæl også gerne om andre problemer du har oplevet ( inkluderende brugerflade problemer og problemer relateret til at forstå installationsprocessen, sådan at vi også kan gøre denne bedre.

Selv hvis installlationen gik problemfrit vil vi gerne høre fra dig. Vi takker dig på forhånd for at du fortæller os om dine oplevelser. Husk at tilmelde dit nye SPIP site, så skal du se, så bliver du hurtigt en del af vores miljø, med den meget hjælp til følge. Hvis du overhovedet har brug for denne.

Artiklen er oversat af Tom Dissing, office@tomdissing.dk , med udgangspunkt i en fransk og en engelsk version. Er du i tvivl om hvad de enkelte elementer betyder tjek da også lige de engelske og franske versioner af "at installere SPIP", det kan være at du der finder noget du ikke finder her.

Auteur amuzed Publié le : Mis à jour : 05/08/22

Traductions : عربي, català, corsu, Kréol réyoné, dansk, Deutsch, English, Español, français, galego, italiano, Nederlands, òc lengadocian, polski, Português, Türkçe