Pel que fa als fòrums

Atenció: com que els fòrums no estan allotjats en aquest lloc Web, aquest article no té actualitat. No obstant, conservem per arxiu la part que fa referència a la moderació ja que encara és vàlida.

Els fòrums en cada llengua

Els fòrums s’activen aquí per mitjà d’una secció. En efecte, en tots els articles del lloc, es deixa la configuració «de base» dels fòrums (és a dir activats i moderats à posteriori), simplement generalment no són mostrats en els esquelets: però això deixa la possibilitat, més endavant, de «jugar» amb els fòrums a cada pàgina en funció de futurs desenvolupament (per exemple: recuperar el sistema de «notació» de les FAQ).

Per crear una secció de «fòrums», n’hi ha prou atribuint-li, a l’espai privat, la paraula clau «Forums». Tots els articles publicats en aquesta secció adoptaran la interfície característica dels fòrums.

A spip.net, els fòrums són temàtics. El tema és el títol de l’article que l’acull:
-  per tal d’obtenir una classificació «lògica» dels fòrums, numerar els títols dels articles (per exemple: «1. Instal·lació», «2. Utilització de l’espai privat»...);
-  no oblidar, al text de l’article, de descriure en un o dos paràgrafs el tema tractat en aquest fòrum.

N.B. La secció dels fòrums de la llengua es mostren a la columna de l’esquerre de totes les pàgines de seccions.

Moderació dels fòrums

Quan creeu l’article de fòrum, sou indicats automàticament com autors de l’article (funció SPIP de base). Si ho deixeu així, rebreu un correu electrònic cada vegada que s’enviï un missatge al fòrum d’aquest article. Això pot ser pràctic per fer un seguiment de la vida del fòrum; això pot també esdevenir pesat si el fòrum és molt actiu (diversos missatges al dia). Us toca a vosaltres determinar si voleu rebre aquests correus de seguiment dels fòrums.

Si no voleu rebre aquests correus, n’hi ha prou retirant-vos com autor de l’article. N.B. Segons els mateix principi, n’hi ha prou afegint com autor de l’article a qualsevol personal que desitgi rebre aquests correus.

Per experiència, sabem que els fòrums d’SPIP esdevenen ràpidament molt densos. La nova presentació està destinada a fer-los més consultables (sobretot pel que fa a la cerca d’una pregunta ja feta). Per facilitar la funció d’arxiu de documentació d’aquests fòrums (tinc un problema, vaig a veure si la pregunta ja s’ha fet i s’ha resolt), són recomanables dos punts de moderació:
-  les preguntes (els missatges de primer nivell, que comencen un fil de discussió) han de tenir un títol explícit (d’aquesta manera, la gran taula que resumeix totes les preguntes és llegible, sinó, hi ha cadenes de les quals no se sap de què van...); les preguntes que no tenen títol s’han d’esborrar (hi ha una gran advertència en negrta al capdamunt de la pàgina, a la pàgina on s’escriu el missatge, per tant...); N.B. això només s’aplica a les respostes a les preguntes, ja que adopten automàticament l’esment «> La pregunta», suficient per navegar;
-  verificar que les preguntes es posen al fòrum correcte (per experiència, sabem que alguns usuaris posen els missatges a qualsevol lloc); fins i tot allà, endolcir els missatges que no estan al bon indret.

Quan es suprimeix un missatge per aquestes dues raons, si la pregunta és interessant (formulació clara, subjecte encara inèdit al fòrum), es pot tornar a posar el missatge amb el títol corregit o posat tal qual al fòrum correcte; en aquest cas, és aconsellable indicar que es tracta d’un missatge tornat a posar, citant el missatge original com a citació (<html><quote>...</quote></html>).

Per la resta, els fòrums dedicats a SPIP no posen generalment problemes de moderació, sinó més aviat d’animació. A grosso modo, hi ha dos tipus de missatges a vetllar:
-  els missatges que critiquen un hostatjador o un producte comercial; aquest gènere de missatges, gairebé sistemàticament, atrauen amenaces de persecució; si el missatge us sembla directament difamatori (tipus: «l’hostatjador daixonses-en línia, és una merda»), endolciu-la... no dubteu a demanar a l’autor del missatge que la torni a formular en una crítica argumentada («a casa del daixonses-en línia, l’ús d’SPIP és difícil o impossible per tals o quals raons...»), cosa que serà més útil pels altres participants;
-  els missatges que proposen una solució tècnica a base de PHP introduint un forat de seguretat als llocs (del tipus, atacar la base de dades amb paraules clau directament a dins del esquelet); com a mínim, publicar immediatament un missatge tot seguit, amb advertències en negreta, parpellejant i en vermell intens per explicar que aquest tros de codi sobretot no s’ha d’utilitzar.

Autor merce Publié le : Mis à jour : 26/10/12

Traductions : català, corsu, English, français, Nederlands