Afegir un tipus de document

Des de la versió [SPIP 1.4], és possible afegir documents als articles (i opcionalment a les seccions).

Per raons de seguretat, SPIP n’autoritza la instal·lació de qualsevol tipus de documents. En efecte, permetre la instal·lació de documents al servidor des d’una interfície web pot arribar a ser molt perillós en el que es refereix a la seguretat. És per això mateix que aquesta llista de documents autoritzats existeix i per aquesta mateixa raó SPIP no proposa una interfície per poder modificar aquest llistat.

Le pavé permettant de joindre un document
Ce pavé affiche systématiquement la liste complète des types de documents autorisés (ici dans l’encadré clair).

Com heu pogut constatar, el llistat de tipus de fitxers autoritzats està ja relativament farcida i nosaltres la enriquim periòdicament en funció de les necessitats expressades en les llistes de distribució.

Abans de seguir, preneu-vos el temps de llegir amb atenció el que segueix:


-  Aquesta manipulació és potencialment perillosa i pot introduir un forat de seguretat en el vostre lloc web. Alguns formats de fitxers (executables al servidor) sobretot no han de ser acceptats. En particular no accepteu mai la instal·lació de fitxers tipus PHP (.php, .php3...) a la vostra web, la seguretat del vostre lloc estaria totalment compromesa . No dubteu pas abans d’afegir cap tipus nou a la llista d’informar-vos adequadament.

-  Voluntàriament, no tenim instal·lat a SPIP una interfície per modificar el llistat dels tipus de fitxers autoritzats. Això es fa per reservar aquesta modificació als usuaris registrats. Per efectuar la manipulació, heu d’emprar un gestor de bases de dades (per exemple: phpMyAdmin). O atacar directament la base de dades d’SPIP "a mà" (sense utilitzar la interfície ni els automatismes d’SPIP) és potencialment destructiu per al vostre lloc. Si no sabeu ben bé el que feu, millor no tocar res. Si no teniu hàbit de fer servir el phpMyAdmin, no l’empreu per a la base d’SPIP. En tots els casos, feu una còpia de seguretat del vostre lloc SPIP abans de procedir a intervenir manualment dins la base de dades.

-  Accessòriament, afegir un tipus de fitxer no es justifica sinó es perquè els visitants del vostre lloc poden emprar ("llegir") aquest tipus de fitxer. Utilitzar un format de fitxer que no es puga llegir més que amb un programa molt especial no té gaire sentit. Abans d’afegir un tipus de fitxer, verifiqueu que siga emprable per part dels vostres usuaris/es (fem notar que els lectors o plug-ins gratuïts són fàcils d’instal·lar; aquest format és llegible a tots els ordinadors, Mac, PC, Linux....?).

-  Per totes aquestes raons, insistim en el fet que aquesta manipulació no ha de ser efectuada més que tenint en compte les seues conseqüències. Si teniu dubtes, pregunteu abans a persones que estiguen iniciades, o encara més simple, canvieu els vostres fitxers a un format ja autoritzat i àmpliament emprat (per exemple, un document FrameMaker no podrà ser llegit directament per la gran part del públic; si es tracta simplement de difondre el seu contingut, podeu fer-lo en un fitxer PDF descarregable directament per part dels vostres visitants, sempre serà pràctic que afegir el tipus de document "FrameMaker" a la llista d’arxius autoritzats per SPIP).

* *

Per afegir un nou tipus de fitxer autoritzar al vostre lloc web SPIP, empreu phpMyAdmin (o un programa equivalent) per accedir a la gestió de la base de dades.

Cal afegir un nou element a la taula spip_types_documents.

Quelques types de documents dans phpMyAdmin

-  id_type. Deixeu el camp buit. La numeració dels id_type és feta automàticament per mySQL.

-  titre. Indiqueu ací el nom del tipus de fitxer (sovint es tracta del programa el qual permet crear i llegir aquest tipus de fitxer). Trieu un nom curt i tan genèric com sia possible. A un lloc multilingüe, aneu amb compte de no emprar un títol massa proper a una llengua (per exemple, un visitant anglofon no estarà interessat per un fitxer anomenat "imatge vectorial per a Illustrator"; hom s’acontentarà amb indicar "Adobe Illustrator").

-  descriptif. Deixe buit; aquest camp no es usat.

-  extension. Aquest camp es el més important: és el que indica el tipus de fitxer identificat per la seua extensió. Per exemple, "rm" i "ram" per al Real Player, "pdf" un fitxer Acrobat PDF, "gif" per a una imatge amb el format GIF...

-  mime_type. Deixeu buit; aquest camp no es utilitzat.

-  inclus. La tria està entre: «embed», «non», «image». Aneu amb cura amb l’elecció que escolliu (açò és molt important per al bon funcionament del vostre web); això determinarà la manera en que s’anomena un determinat tipus de document al vostre web per ser presentat als visitants:

  • «non»: aquest tipus de fitxer no pot ser inclòs directament a l’interior d’una pàgina HTML; no es pot més que presentar a través d’un enllaç hipertext. Per exemple, un fitxer PDF no pot ser inclòs a l’interior d’una pàgina HTML: l’única manera d’afegir-lo és crear un hipervincle que permetrà obrir el fitxer a una nova finestra (o descarregar-lo al disc dur del visitant); un fitxer del tipus "pdf" se li atribuirà el camp inclus amb l’opció «non»;
  • «embed»: aquest tipus de fitxer pot ser directament afegit a l’interior d’una pàgina HTML on estarà gràcies a una extensió del programa (plug-in...). Aquest és el cas de la majoria dels formats multimèdia emprats a la Web: Flash, Shockwave, pel·lícules de vídeo...
  • «image»: es tracta de formats d’imatge afegits directament a la pàgina HTML sense cap extensió concreta (amb el codi HTML <img src=...>). A priori, no haureu d’afegir aquests tipus de fitxers, la llista feta per SPIP és prou exhaustiva. (Adoneu-vos bé: certs formats d’imatges realitzats amb programari de disseny poden ser afegits directament en format d’"imatge", ja que cal una extensió per a ser llegits; aquests formats seran llavors "embed", veure "non".)

-  upload. Indica que autoritzeu la instal·lació d’aquest tipus de fitxer via la interfície Web d’SPIP. S’ha de triar, doncs "oui".

-  maj. Aquest camp és generat automàticament per SPIP. Deixeu-lo buit.

* *

Aquesta operació efectuada, us permet crear una nova icona (vinyeta de previsualització) corresponent a aquest tipus de fitxer. Per assegurar la coherència gràfica amb les icones donades per defecte amb SPIP, aquesta icona tindrà una mida al voltant de 48 píxels d’amplada i 52 píxels d’alçada.

Podeu emprar tot tipus de format (GIF, PNG, JPG); preferiu un format que admeta fons transparents.

-  El nom del vostre fitxer serà anomenat així:

  • l’extensió del tipus de fitxer autoritzat;
  • el format gràfic d’aquesta icona(«.gif», «.png»...);
  • per exemple, una icona guardada en PNG, creada per al format PDF, serà anomenat: «pdf.png».
  • N.B. Els noms que acaben per "-dist" són reservats als fitxers distribuïts amb SPIP. Així, no empreu el nom «pdf-dist.png», aquest nom està reservat al fitxer creat per els desenvolupadors de SPIP; si voleu emprar-lo malgrat tot, el vostre fitxer té el risc de ser esborrada durant la propera actualització d’SPIP.

-  Aquesta icona s’instal·la per FTP al directori /IMG/icones.

Autor laura Publié le : Mis à jour : 26/10/12

Traductions : عربي, català, English, Español, français, italiano, Nederlands