Instal·lar SPIP

Instal·lar SPIP és molt simple: en general, no hi ha cap fitxer que s’hagi de modificar «a mà» amb variables esotèriques. Tot seguit trobareu dos mètodes per instal·lar.

Configuració necessària

No necessiteu cap tipus de configuració especial en el vostre ordinador personal. SPIP es gestiona completament des de la Web. Per tant, només necessitareu un navegador Web (qualsevol) i un accés FTP per instal·lar els fitxers al vostre espai d’allotjament, ja sigui per mitjà d’una interfície en línia o amb un programari de transferència FTP que tingueu instal·lat al vostre ordinador [1].

Per instal·lar un lloc Web SPIP, necessitareu un espai d’allotjament web ordinari sempre que tingui una base de dades SQL i sigui capaç d’executar PHP. Però estigueu tranquils: no és necessari cap coneixement de PHP o de SQL per administrar un lloc SPIP! Només us cal verificar que el vostre hostatjador el proposi. Veure: «article 2123».

Per arrencar amb SPIP, també el podeu instal·lar simplement al vostre ordinador, sense necessitat d’allotjar-lo. Per fer-ho, seguiu la guia Utilitzar Spip «en local».

Proveïu-vos del vostre accés, identificadors i contrasenyes FTP i SQL. Aquests elements són indispensables: si no els coneixeu, poseu-vos en contacte amb el vostre hostatjador i demaneu-li que us els recordi.

Abans d’instal·lar SPIP, heu de tenir una base SQL disponible. En molts hostatjadors, es necessari o bé demanar l’activació d’una base SQL a l’administrador, o bé seguir un procés automàtic en línia (en tots els casos, l’activació de la base SQL no té res a veure amb SPIP; si teniu dificultats, només el vostre hostatjador podrà aportar-vos els identificadors personals i explicar-vos com arribar a la vostra base.

Heu de conèixer les dades de la vostra connexió SQL (proporcionades per l’hostatjador):
-  l’adreça del servidor SQL: per exemple sql.free.fr, o localhost, o buit;
-  el vostre login SQL: sovint el mateix login que el vostre compte Web;
-  la vostra contrasenya SQL: sovint la mateixa del vostre compte Web;

Durant la instal·lació, un cop haureu indicat aquestes informacions, necessitareu també precisar:
-  el nom de la base de dades: sovint el mateix login del vostre compte Web - és possible que el servidor us ofereixi la possibilitat de crear vosaltres mateixos aquesta base, o a la inversa, és possible que SPIP arribi a endevinar el nom de la base que l’hostatjador us ha atorgat, i, en aquest cas, no caldrà que ho indiqueu.

Versions de programaris que hi ha d’haver al servidor

 • Servidor Apache o compatible (versions superiors a la 1.2x)
 • Entorn PHP 4 (i versions superiors)
 • Serveur de base de dades SQL (en funció de la tria durant la instal·lació):
  • MySQL 4.1 i posteriors (la versió 3 és suficient per SPIP 1.9)
  • (o bé) PostGreSQL 8.2 i posteriors
  • (ou bé) SQLite 2 i 3

Instal·lació automàtica («spip_loader»)

El procediment més fàcil i més ràpid és la instal·lació automàtica amb «spip_loader». Aquest petit fitxer descarregarà SPIP i l’instal·larà a casa del vostre hostatjador. Alerta: aquest procediment no funciona en tots els servidors. Si no us funciona (us en adonareu de seguida), passeu directament a l’altre sistema.

 1. Recupereu el fitxer spip_loader.php (o copieu només el seu contingut),
 2. Poseu aquest fitxer al vostre espai d’allotjament (per FTP o per qualsevol altre mitjà que us proposi el vostre hostatjador).
 3. Visiteu el vostre lloc amb el vostre navegador habitual i recupereu-hi el fitxer que acabeu de dipositar, anant a l’adreça del tipus: http://www.elmeulloc.fr/spip_loader.php i seguiu les indicacions.

Instal·lació manual

Segons quina sigui la configuració del vostre allotjament, pot passar que la instal·lació automàtica no sigui possible. Llavors haureu de fer servir una instal·lació manual, que no és gaire complicada.

 1. Recupereu el fitxer d’SPIP i descomprimiu-lo al vostre ordinador personal. Obtindreu una carpeta «SPIP...» que contindrà el conjunt dels fitxers del sistema SPIP.
 2. Col·loqueu el contingut d’aquesta carpeta (tots els fitxers i les subcarpetes) al vostre lloc Web (via FTP o per qualsevol altre mitjà que us proposi el vostre hostatjador), a l’indret on desitgeu que el lloc gestionat pel sistema sigui accessible al públic; el més normal a l’arrel del vostre lloc, però això no és en cap cas obligatori.
 3. Connecteu-vos amb el vostre navegador al vostre lloc, a dins d’una carpeta anomenada «ecrire», on SPIP us proposarà una interfície gràfica que us permetrà configurar el sistema. Un cop haureu proporcionat algunes informacions de configuració, SPIP estarà instal·lat completament i podreu començar a treballar al vostre lloc Web.

Acabar la instal·lació

A partir d’ara tot es fa en línia. En tindreu prou anant a «visitar» amb el vostre navegador l’espai privat del lloc, l’adreça del qual és la del vostre lloc seguit de «/ecrire»: http://www.elmeulloc.fr/ecrire.

Quan connecteu per primer cop a aquesta adreça, s’inicia un procés d’instal·lació . La interfície és molt simple, n’hi ha prou entrant les informacions que s’hi demanen (essencialment les informacions que fan referència a la base de dades SQL indicades al començament). Un cop acabat això, el sistema us demanarà la identificació que heu proporcionat i podreu començar a gestionar el vostre lloc. Més endavant, és també a dins d’aquest espai privat que haureu de treballar, tenint a mà els vostres codis d’identificació:

A cada etapa del procés d’instal·lació, trobareu un enllaç a l’ajuda, que us mostrarà una L’ajuda en línia que explica cada detall de l’ús d’SPIP. (La única operació amb una mica de complexitat la trobem en alguns servidors: necessitareu potser modificar els «drets d’accés» d’algunes carpetes; l’operació no és massa complicada, i l’ajuda en línia us aportarà tots els detalls necessaris.)

Si fins aquí tot s’ha desenvolupat correctament, el procés d’instal·lació s’haurà acabat i podreu crear i gestionar el vostre lloc sense cap altre manipulació esotèrica...

En cas d’un error greu (del tipus: heu oblidat el vostre propi accés al lloc — cosa freqüent als inicis...), per «rellançar» aquesta procés d’instal·lació, haure d’utilitzar el vostre programari FTP i esborrar els següents fitxers:

 • /config/connect.php
  (o /ecrire/inc-connect.php ou php3 en les versions antigues)
 • .htacces, si existeix
  (o /ecrire/.htaccess en les versions antigues)

La connexió següent a l’espai privat tornarà a llençar llavors el procés de configuració (en realitat, és l’absència d’aquest fitxer «connect.php» la que provoca el llançament d’aquest procés).

Els directoris /config i /tmp ne han de ser accessibles als navegadors, és per això que SPIP hi instal·la un fitxer .htacces amb el contingut deny from all. Si la confidencialitat de les vostres dades és molt important per vosaltres, assegureu-vos amb el vostre hostatjador que aquests fitxers es tenen en compte; en tot cas llegiu l’article Compartir el nucli SPIP que us ajudarà a posar aquests directoris fora de l’accés dels navegadors.

Migració a partir d’una versió anterior d’SPIP

A l costat dels nous usuaris d’SPIP, podeu tenir ganes de migrar un lloc SPIP "antic" cap a una nova versió. Hi ha dos casos:
-  teniu una versió 1.9 i posteriors: en tindreu prou amb una simple actualització
-  el vostre SPIP és una versió inferior a la 1.9: necessitareu una migració

El vostre testimoni

Amb la finalitat d’ajudar-nos a millorar aquest procediment d’instal·lació, gràcies per explicar-nos la vostra experiència al fòrum «installation», o escrivint a spip@rezo.net (atenció: en els dos casos les respostes seran publicades a la nostra web, ja sigui al fòrum, ja sigui als arxius de la nostra llista de discussió). Si heu fet vosaltres mateixos la instal·lació, vulgueu indicar:

-  el nom del vostre hostatjador (important, perquè dóna una idea dels diferents hostatjadors compatibles, en particular si són gratuïts);

-  les eventuals dificultats trobades (fins i tot les dificultats d’interfície i de comprensió del procediment d’instal·lació; això farà que puguem millors la interfície o la documentació);

-  tanmateix, si la instal·lació es desenvolupa sense cap dificultat, igualment agrairíem que ens ho comuniqueu (és una informació interessant).

Notes

[1En els entorns Linux (Gnome o KDE) o a Mac OS X, un client FTP es troba integrat a l’escriptori. Per Windows, poder utilitzar el programari lliure FileZilla.

Carpeta

Autor laura Publié le : Mis à jour : 05/08/22

Traductions : عربي, català, corsu, Kréol réyoné, dansk, Deutsch, English, Español, français, galego, italiano, Nederlands, òc lengadocian, polski, Português, Türkçe