Какво са файловете "-dist"?

Какво са файловете ’sommaire-dist.html’, ’rubrique-dist.html’ или ’article-dist.html’?

Чудите се какво представляват "sommaire-dist", "rubrique-dist", или "article-dist" файловете? Те са — съвсем просто казано — файлове, осигурени от дистрибуцията СПИП!

Както вече Ви е известно — ако не е, моля, прочетете Справочника или Упътването — шаблонната система се базира на файлове .html, които съдържат графичното оформление на уеб-страницата. Например "article.html" показва статии, докато "rubrique.html" показва рубрики и т.н.

Осъзнаваме обаче, че често потребителите, които модифицират файловете .html на СПИП с цел да приспособят уеб-страниците си към своите нужди, срещат известни проблеми, когато актуализират СПИП версията си. Ако не са включили в архива си модифицираните файлове преди да инсталират обичайните файлове, работещи под новата версия на СПИП, техните собствени файлове са заместени от нови.

От СПИП 1.3, както може би сте забелязали, шаблонните файлове, включени в дистрибуцията на СПИП са наречени "article-dist.html", "rubrique-dist.html" и т.н. Ако желаете да ги подмените, копирайте ги, запазете ги като "article.html", "rubrique.html" и т.н. (без "-dist"). Добре е да запазите и файловете -dist за всеки случай, защото може да направите грешка и да се нуждаете от оригиналните такива.

По този начин при следващата актуализация на СПИП, файловете "-dist.html" ще бъдат инсталирани отново без личният Ви ".html" да бъде заместен. Това може да е само леко подобрение, но то ще ви спести известни разочарования.

По-нататък

Това е редът (намалаяващ според приоритета), в който шаблоните се използват в зависимост от имената, които носят:

-  rubrique=10.html: ако съществува такъв фал, той се прилага само към рубрика №10;

-  ако не съществува файлът, СПИП ще търси файл rubrique-10.html, така че ако той съществува, рубрика №10 и нейните подрубрики ще го използват — това е така наречения "повтаряем процес";

-  ако файлът не съществува, СПИП ще търси файл rubrique.html, приложим към всички рубрики на сайта, коит не са обозначени чрез горните файлове:

-  ако и този файл не съществува, СПИП ще използва файла по подразбиране rubrique-dist.html. Ако решите да го модифицирате, не забравяйте да промените името му, така че да не се изменя, когато следващия път актуализирате системата СПИП.

Статията за персоналните променливи обяснява как да запазвате всички шаблони от сайта в една поддиректория.}

Автор: [fr] Christina Haralanova [bg] Кристина Хараланова, [fr]mathieu[bg]Матю[en]mathieu Publié le : Mis à jour : 26/10/12

Traductions : عربي, български, català, Deutsch, English, Español, français, italiano, òc lengadocian, Türkçe