Wiskundige formules in LATEX

In [SPIP 1.8] werd een krachtige functionaliteit aan SPIP toegevoegd om complexe wiskundige formules in een tekst op te nemen. Daarvoor wordt de zogenaamde LATEX syntax gebruikt.

Deze functionaliteit maakt bijvoorbeeld de volgende formule mogelijk:

{\displaystyle z=\left( \frac {e^{i\theta}+e^{-i\theta}}{2}\right)^2  +\left(\frac{e^{i\theta}-e^{-i\theta}}{2i} \right)^2}


door hem direct in de tekst op te nemen volgens de TEX methode.

Let op: het gebruik van deze methode vereist een goede kennis van de syntax van formules in TEX. En die syntax is allesbehalve eenvoudig... [1]

Afbeeldingen in de tekst

De techniek van deze methode is gebaseerd op het omzetten van iedere formule in een afbeelding, die vervolgens in de tekst wordt opgenomen. Dit is in feite de eenvoudigste oplossing om ingewikkelde wiskundige formules op een webpagina weer te geven.

Het is belangrijk te begrijpen dat in SPIP uitsluitend de formules worden omgezet. Dit gebeurt met een tool dat wiskundige formules in een document codeert aan de hand van de voor SPIP gebruikelijke wijze.

Syntax in SPIP

De syntax in SPIP bestaat uit het opnemen van de betrokken tekst in de volgende pseudo-tags:

<math>
     ...
     Hier komt de wiskundige formule...
     ...
</math>

Omdat uitsluitende de wiskundige formule wordt "behandeld", kan <math>...</math> in de praktijk ruim worden toegepast (ofwel: je kunt <math> aan het begin en </math> helemaal aan het eind van je tekst plaatsen...).

Het enige element dat een probleem kan geven is de weergave in de tekst van het «dollar» symbool ($), omdat dit wordt gebruikt om het begin en einde van een formule aan te geven. (Di is ook de reden waarom de bakens <math></math> bestaan!)

Binnen deze pseudo-tags wordt de formule dus gecodeerd volgens de normen van TEX, en worden ze dus tussen dollars $ geplaatst (of dubbele-dollars $$ voor een gecentreeerde weergave).

Een voorbeeld:

Je kunt breuken maken, zoals: {1\over z}, {1\over\displaystyle 1+{1\over x}}
Griekse letters gebruiken: \alpha, \beta, \gamma, \Gamma, \varphi
vergelijkingen weergeven:

\left\{\begin{array}{rcl} z&=&2x+3y-24\\10x+7y&=&78\\10x+5y&=&70\\\end{array}\right


complexe formules centreren:

\left|{1\over N}\sum_{n=1}^N \gamma(u_n)-{1\over 2\pi}\int_0^{2\pi}\gamma(t){\rm d}t\right| \le {\varepsilon\over 3}.

wat alsvolgt gecodeeerd is:

<math>
Je kunt breuken maken, zoals: ${1\over z}$, ${1\over\displaystyle 1+{1\over x}}$
Griekse letters gebruiken: $\alpha$, $\beta$, $\gamma$, $\Gamma$, $\varphi$
vergelijkingen weergeven:
$$\left\{\begin{array}{rcl} z&=&2x+3y-24\\10x+7y&=&78\\10x+5y&=&70\\\end{array}\right$$
complexe formules centreren:
$$\left|{1\over N}\sum_{n=1}^N \gamma(u_n)-{1\over 2\pi}\int_0^{2\pi}\gamma(t){\rm d}t\right| \le {\varepsilon\over 3}.$$
</math>

Het systeem is uitsluiten geschikt voor wiskundige formules. Alle andere functies van TEX zijn dan ook niet beschikbaar. Een van de grootste beperkingen: je kunt niet je eigen macro’s definiëren (\def...{...} is inactief gemaakt) en macro’s buiten wiskundige formules worden eveneens niet herkend. In de praktijk zijn er nog enkele andere beperkingen, maar bedenk dat d eenige bedoeling is om wiskundige formules in een tekst op te kunnen nemen. Verder niets...

Voor webmasters

De berekeningen worden in client-server mode verwerkt: de formule wordt naar een server gestuurd, die een grafische weergave van de formule retourneert. (De bestanden worden in het systeem opgeslagen. Er vindt dus per formule slechts één uitwisseling plaats.)

Voor meer informatie kun je de Wiki pagina’s bekijken op LaTeX en LaTeX servers. Je vindt er meer uitleg en alternatieven voor het doorsturen van de formules.

Voetnoot

[1zie Wikipedia : Help:TeX_in_Wikipedia

Auteur Hanjo Gepubliceerd op:

Vertalingen: català, corsu, English, Español, français, italiano, Nederlands, Português do Brasil, slovenčina, українська